Yhdysvallat: Israel vaarantaa rauhan, jos se laajentaa siirtokuntaa Länsirannalla

Israelin hallitus hyväksyi 560 siirtokuntalaistalon rakentamisen Länsirannalla tiistaina. Väkivalta on kiihtynyt Länsirannalla viime päivinä.

Ulkomaat
Maale Adumimin siirtokunnassa rakennetaan vuonna 2013.
Maale Adumimin siirtokunnassa rakennettiin uusia taloja myös vuonna 2013.Abir Sultan / EPA

Yhdysvallat on arvostellut Israelin suunnitelmia laajentaa siirtokuntia Länsirannalla. Yhdysvaltojen ulkoministeriön mielestä Israel vaarantaa rauhanprosessin ottamalla järjestelmällisesti maata haltuunsa, mikäli tiedot laajentamisesta pitävät paikkansa.

Israelin hallitus hyväksyi tiistaina 560 talon rakentamisen Jerusalemin lähellä sijaitsevaan Maale Adumimin siirtokuntaan. Länsirannalla sijaitsevassa siirtokunnassa on jo 37 000 asukasta.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun hallitus on esittänyt laajennukset vastatoimena palestiinalaisten hyökkäyksille siirtokuntalaisia vastaan.

Länsirannan tilanne kiristyi viime torstaina, kun palestiinalaismies puukotti kuoliaaksi 13-vuotiaan tytön siirtokunnassa lähellä Hebronin kaupunkia. Seuraavana päivänä israelilaissotilaat ampuivat kuoliaaksi palestiinalaismiehen sukulaisen, joka oli sotilaiden mukaan uhannut heitä veitsellä.

Viime syyskuun jälkeen palestiinalaiset hyökkääjät ovat surmanneet 34 israelilaista ja kaksi yhdysvaltalaista Israelissa ja Länsirannalla. Samana ajanjaksona Israelin turvallisuusjoukot ovat surmanneet noin 200 palestiinalaista.

Miehitetyllä Länsirannan palestiinalaisalueella sijaitsevat Israelin siirtokunnat ovat laittomia kansainvälisen lain mukaan. Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvottelut ovat olleet pysähdyksissä vuodesta 2014 lähtien.

Lähteet: AFP, AP, Reuters