Konkareiden 10 vinkkiä festivaalien talkoountuvikoille: Rakkolaastarit ja rannekello mukaan

Oletko lähdössä ensimmäistä kertaa vapaaehtoishommiin ja kaipaat neuvoja? Konkarit kertovat vinkkinsä ensi kertaa talkoolaissaappaisiin astuville.

kulttuuri
Festivaali yleisöä.
Zoltan Balogh / EPA

Kesän festivaaleilla työskentelee tänäkin vuonna tuhansia vapaaehtoisia, joista moni on ensimmäistä kertaa asialla. Esimerkiksi Provinssin noin 1200 talkoolaisesta 65 prosenttia oli sellaisia, jotka kokivat festarin ensimmäistä kertaa talkoolaisina.

Etenkin isoille festivaaleille talkoolaishakemuksia saapuu paljon. Haussa pystyy erottautumaan, kun muistaa kertoa laajasti omasta osaamisestaan. Todennäköisimmin ovet porukkaan avautuvat, kun ilmoittaa olevansa kiinnostunut useasta eri työtehtävästä.

Kun hakemus on mennyt läpi kannattaa töihin valmistautua kokeneiden talkoolaisten neuvoilla.

1. Pidä mieli avoimena ja jousta

Festivaaleilla ei voi koskaan tietää, mitä tapahtuu seuraavaksi. Ihmisiä on paljon ja tilanteet voivat muuttua. Tarpeen mukaan talkoolainen joustaa ja vaihtaa lennosta muihin hommiin.

2. Muista, ketä varten talkootyötä tehdään

Vaikka talkoolaisetkin pääsevät vapaahetkinään nauttimaan keikoista, ensisijaisesti festivaaleilla ollaan toisia varten. Edes vesisateen ei kannata antaa huuhtoa hymyä kasvoilta.

3. Lue festivaalijärjestäjien ohjeet

Järjestäjien talkoo-ohjeet lähetetään usein hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkua. Lue ne läpi huolella ja ajatuksella. Kysy, jos jotakin jää epäselväksi. Ohjeet laaditaan talkoolaisten parhaaksi, eikä niistä ole apua, jos niitä ei lue.

4. Syö, juo vettä, nuku ja käy suihkussa

Osa talkootöistä voi olla fyysisesti raskaita ja usean päivän festivaaleilla työvuoroja voi olla useita. Siksi kannattaa muistaa syödä hyvin, nukkua riittävästi ja käydä suihkussa. Eväitä saa kätevästi pakattua muovirasioihin, jotka kulkevat kevyesti mukana. Esimerkiksi vihannekset toimivat pikkunälkään hyvin ja urheilujuomajauhe lisää veteen energiapotkua. Vaikka helle ei hellisi, muista juoda riittävästi.

5. Säilytä ajantaju

Ota mukaan rannekello. Talkoopäivän aikana useampikin festarikävijä ehtii kysellä, joko kello on niin paljon, että lempiartisti alkaa soittaa. Silloin on hyvä osata kertoa, tarvitseeko lavan tuntumaan jo lähteä kirmaamaan. Pidä myös huoli, että tiedät, milloin työvuorot vaihtuvat. Ajankulkua ei aina huomaa ja vuoro voi jäädä vaihtamatta.

6. Muista särkylääkkeet, rakkolaastarit ja korvatulpat

Kun koko talkoopäivä on kuunneltu musiikkia ja palloiltu ihmishälyn keskellä, illalla saattaa iskeä päänsärky. Varustaudu siis särkylääkkein. Jotta korvatulpat olisivat varmasti mukana, ne kannattaa hankkia etukäteen. Korvatulpat, joiden välissä on naru, saa kätevästi kaulalle roikkumaan. Rakkolaastarit pelastavat kuoriutuvat kantapäät.

7. Pese kädet aina kun mahdollista

Pakkaa mukaan useampia käsipyyhkeitä ja muista pestä käsiä pitkin päivää. Festareilla on paljon ihmisiä ja pöpöt voivat kulkeutua kävijältä toiselle.

8. Varustaudu Suomen kesään

Sää voi olla oikukas ja siksi talkoolaisen on hyvä varautua kaikkiin olosuhteisiin. Huolehdi, että saatavilla on vaatteita säähän kuin säähän. Pakkaa mukaan niin aurinkorasva kuin villasukat ja sadekamppeet.

9. Sovi tapaamispaikkoja

Älä anna hyytyneen akun pilata treffejä. Puhelimen lataaminen ei välttämättä onnistu helposti ja massatapahtumissa puhelinverkot menevät tukkoon nopeasti. Sovi ihmisten kanssa kohtaamispaikkoja festarialueelle. Ajoituksessa auttavat keikka-aikataulut.

10. Anna järjestäjille palautetta

Festivaalien päätyttyä talkoolaisille lähetetään usein palautelomake. Risut ja ruusut ovat järjestäjille tervetulleita, koska vain talkoolaisten kokemuksia kuuntelemalla he saavat tietää, mikä toimii ja mikä ei. Kerro kokemuksistasi suoraan.