1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Perinnemaisemassa talkoillaan suomalaisuuden ytimessä – "Yleensä sellaista avomielistä väkeä"

Metsähallituksen järjestämissä talkoissa suomalaiset perinnetaidot pysyvät yllä, ja onpa solmittu ystävyyssuhteitakin. Lyhteen teossa on helppo aloittaa vieruskaverin kanssa keskustelu. Kulttuuriympäristö pysyy kunnossa siinä sivussa kuin itsestään.

luonto
Talkoolaiset niittävät heinää.
Ville Välimäki / Yle

Korteniemen tilalla viuhuvat viikatteet. Tyylejä on monia. Ensikertalaisten erottaa siitä, että viikatetta käytetään voimalla. Konkari pääsee nopeammin ja vähemmällä.

Metsähallitus on löytänyt talkoista keinon saada kohteisiinsa kävijöitä. Liesjärven kansallispuistossa sijaitsevalla Korteniemen perinnetilalla on tänä kesänä järjestetty jo useita talkoita ja lisää on luvassa.

– Heinäkuussa Korteniemessä on niittopäiviä ja tilalla laitetaan talkoilla heinää seipäälle. Elonkorjuun aikana talkoita onkin sitten joka lauantai, kertoo Korteniemen perinnetilan emäntä Outileena Uotila.

Tilan emäntä niittää viikatteella heinää
Korteniemen emäntä Outileena Uotila sanoo, että perinnetilan tärkein tehtävä on kulttuuriympäristön ylläpitäminen tulevillekin sukupolville.Ville Välimäki / Yle

Talkoot sitouttavat kävijöitä kohteeseen, sillä sosiaalinen tilanne sitoo ihmiset yhteen.

– Talkoopäivissä on yleensä sellaista avomielistä väkeä. Siinä, kun yhdessä opetellaan vaikka lyhteen tekemistä, niin siinä on aika helppo aloittaa juttelu kuinka sinä sen teit ja sinä sait paljon nätimmän kuin minä.

– Onhan moni löytänyt talkoista hyviä ystäviä yhdessä töitä tehden.

Outileena Uotila sanoo, että Korteniemen tärkein asia on koko kulttuuriympäristön ylläpitäminen.

– Siihen nämä talkootkin liittyvät. Toinen tärkeä asia on se, että perinnetaidot pysyy yllä ja siirtyy sukupolvelta toiselle.

Perinteiden kokeminen kiehtoo

Suomalaisuuden juurille, perinnetilan niittotalkoisiin löytää tiensä moni uusikin vieras, kuten Arto Järvinen Kärkölästä. Ensikertalaisen houkutteli paikalle Korteniemen aito ja alkuperäinen ympäristö.

Mies terottaa viikatetta
Ennen niittohommiin ryhtymistä on paras terottaa viikate. Terotushommissa talkoiden ensikertalainen Arto Järvinen.Ville Välimäki / Yle

– Tätä piti tulla kokemaan. On tämä sellaista suomalaisuutta, tämä on ihan ytimessä. Ei tämä ole mitään museotouhua, että tällä tavalla ihmiset ovat eläneet.Tätä on hyvä näyttää ja ottaa vähän mallia nykyaikaankin.

Pusulassa asuva Jorma Laakso on käynyt Korteniemen talkoissa jo vähintäänkin viisitoista vuotta. Ensimmäisellä kerralla mies opetteli riihen puintia.

– Nämä vanhat työtavat, mitä on nuorena tottunut tekemään, niin niitä on mukava tehdä vieläkin, kunhan tekee hitaampaa.

Laakso harmittelee sitä, kun vanhat jäävät pois talkooporukoista, niin taidot tuppaa vähän ruostumaan.

Tammelassa Liesjärven kansallispuistossa kävi viime vuonna noin 20 000 ihmistä, ja kansallispuistossa sijaitsevalla Korteniemen perinnetilalla vieraili viime vuonna 8 000 kävijää.

Lue seuraavaksi