1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kaatuneiden omaiset haluavat poliitikkoja tuomiolle Irakin sodasta Britanniassa

Irakin sodassa kaatuneiden brittisotilaiden omaiset odottavat, käykö tänään julkaistavasta Irak-tutkintaraportista ilmi tietoja, joiden perusteella Britannian sodanaikaista johtoa voitaisiin asettaa syytteeseen virkavirheistä tai laiminlyönneistä.

Ulkomaat
5. huhtikuuta 2007 Irakin Basrassa surmansa saaneen Vänrikki Joanna Yorke Dyerin arkku saapui Lynehamiin Englantiin 12. huhtikuuta 2007.
5. huhtikuuta 2007 Irakin Basrassa surmansa saaneen Vänrikki Joanna Yorke Dyerin arkku saapui Lynehamiin Englantiin 12. huhtikuuta 2007.EPA

Irakin sodassa kaatuneiden brittisotilaiden omaiset odottavat, käykö tänään julkaistavasta Irak-tutkintaraportista ilmi tietoja, joiden perusteella Britannian sodanaikaista johtoa voitaisiin syyttää virkavirheistä tai laiminlyönneistä.

Irakissa surmansa saaneen Shaun Brierleyn isä Peter Brierley sanoi toivovansa Britannian entisen pääministerin Tony Blairin päätyvän tuomiolle.

– Toivoisin, että todisteita olisi riittävästi, jotta Blair saataisiin oikeuden eteen. Jos lopulta todettaisiin, että todisteita ei ole riittävästi [tuomioon], voisin kuitenkin tuntea tehneeni kaikkeni, Peter Brierley sanoi uutiskanava CNN:lle (siirryt toiseen palveluun).

Shaun Brierley, 28, oli salannut Irakiin värväytymisensä vanhemmiltaan, koska hän ei halunnut huolestuttaa heitä. Hänen palveluksensa radiosähköttäjänä sodassa päättyi lyhyeen. Brierley, jolla oli tuolloin 3-vuotias poika, sai surmansa vain viikkoja Irakiin saapumisensa jälkeen, kun hänen maastoautonsa törmäsi tiellä olleeseen rojuun ja kierähti ympäri.

Turman tutkinnassa kävi ilmi, että auton kuljettamia varusteita ei oltu kiinnitetty asianmukaisesti. Omaiset ovat syyttäneet, että sotilaiden varustuksessa oli vakavia puutteita sodan aikana.

– Olin uskonut jokaisen valheen, joita meille oli kerrottu ennen sotaa, Peter Brierley sanoi. Pojan kuoleman jälkeen hänestä tuli sodan lopettamista vaatinut aktivisti. Kaatuneiden muistotilaisuudessa hän kieltäytyi kättelemästä Blairia, ”koska tällä oli poikani verta käsissään”.

Lakimiehet käyvät raportin kimppuun

Kaatuneiden omaiset olivat vaatineet tutkintaa kiisteltyyn sotaan johtaneesta päätöksenteosta, sotatoimien suunnittelusta ja johtamisesta. Niin kutsutun Chilcot-tutkinnan lopputulokset julkaistaan Lontoossa alkuiltapäivästä.

Omaisten lakimiesten odotetaan käyvän raportin tarkkaan läpi, jotta selviäisi, onko Britannian entistä pääministeriä Tony Blairia, puolustusministeriötä tai muita viranomaisia vastaan mahdollista nostaa syytteitä virkavirheistä tai laiminlyönneistä.

Arvostelijat ovat syyttäneet Blairia sotarikoksista ja valehtelusta, kun Britanniassa punnittiin sotaan lähtöä osana Yhdysvaltain johtamaa liittoumaa. Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on aiemmin todennut, että se ei voi ottaa Blairin tapausta ja päätöstä sotaan lähdöstä käsiteltäväkseen, koska asia ei kuulu sen toimivaltaan.

Brittisotilas eteläisessä Irakissa 28. maaliskuuta 2003.
Brittisotilas eteläisessä Irakissa 28. maaliskuuta 2003. Stephen Hird / EPA

Omaiset epäilevät raporttia vesitetyksi

Irakin sodassa sai surmansa 179 Britannian sotilasta. Kaikkiaan Irakin sodassa sai surmansa arviolta 160 000–180 000 ihmistä.

Valerie O’Neillin poika Kris kuoli Basran lähellä tienvarsipommin räjähdettyä hänen ajoneuvonsa lähellä.

– Olin kuulemassa Blairin lausuntoa tutkinnassa. Olisin halunnut kysyä Blairilta, miksi hän valehteli joukkotuhoaseista ja Irakiin menon syistä. Mikä oli todellinen syy, jotta Irakiin piti mennä, O’Neill kyseli Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Osa omaisista on ilmoittanut boikotoivansa raportin julkistamista. He epäilevät loppuraporttia etukäteen vesitetyksi versioksi, joka päästää poliitikot vähällä tai suojelee heitä seurauksilta. Tähän uskoi kaatuneen Gary Nicholsonin äiti Julia.

– Tony Blair on kyllä turvannut oman ja [Yhdysvaltain entisen presidentin George] Bushin selustan, hän sanoi brittiviestimille.

Gary Nicholson menehtyi Irakissa, kun hänen lentokoneensa ammuttiin alas.

Harva brittiviestinten haastattelemista omaisista uskoi, että raportista sinänsä löytyisi lievitystä suruun ja menetykseen.

– Blair lähetti 179 lasta teuraaksi eikä mitään oikeutta ole. En tule saamaan raportista mitään lohtua tai päätöstä surulleni, sodassa menehtyneen sotilaan äiti Janice Proctor sanoi brittilehti Independentille. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi