1. yle.fi
  2. Uutiset

Näin Suomen muslimit juhlivat paaston päättymistä – "Tunnelma on todella korkealla"

Muslimit juhlistavat tänään Ramadanin päättymistä Id al-Fitr -juhlalla. Paastokuukautta seuraava juhlinta aloitetaan perinteisesti moskeijasta. Kävimme Helsingin Hakaniemen rukoushetkessä aistimassa juhlapäivän tunnelmia.

Kotimaan uutiset
Lapset juhlivat id-al-fdriä
Helsingin Hakaniemeen kokoontui tänään arviolta parisen tuhatta muslimia yhteiseen rukoushetkeen juhlistamaan ramadanin päättymistä.

Id al-Fitr on muslimeille iloinen juhla, jolloin juhlitaan paastokuukauden eli Ramadanin päättymistä. Muslimit aloittavat usein päivän pukeutumalla parhaimpiinsa ja siirtymällä moskeijaan rukoilemaan.

Helsingin Hakaniemeen kokoontui tänään keskiviikkona arviolta parisen tuhatta muslimia yhteiseen rukoushetkeen.

– Kiitetään Jumalaa siitä, että ollaan saatu viettää Ramadania. Paaston viimeinen päivä oli eilen, ja nyt on juhlan aika. Tunnelma on todella korkealla, sanoo helsinkiläinen Ahmed Ibrahim.

Id al-Fitr on yksi muslimien tärkeimmistä juhlista vuoden aikana.

– Id-juhlaa voidaan verrata esimerkiksi jouluun täällä Suomessa. Perheet kokoontuvat, lapsille annetaan lahjoja ja pukeudutaan hyvin. Se on vuoden kohokohta, sanoo Ibrahim.

Islaminuskoisia on Suomessa arviolta noin 65 000. Tarkkaa määrää on kuitenkin vaikea sanoa, sillä kaikki muslimit eivät ole liittyneet uskonnollisiin yhdyskuntiin.

Lue seuraavaksi