Hovioikeus alensi tuomiota Töölön pyöräturmassa – yhtenä perusteena poikkeuksellinen julkisuus

Töölön pyöräturmasta syytetyn miehen tuomio lieveni lähes kaksi vuotta. Helsingin hovioikeus on tuominnut miehen 2 vuodeksi ja 8 kuukaudeksi vankeuteen.

Kotimaa
Valkoinen pyörä
Ines Siren / Yle

Helsingin hovioikeus on alentanut Töölön pyöräturmasta tuomitun miehen rangaistusta.

Hovioikeus kevensi käräjäoikeuden antamaa vankeusrangaistusta lähes kaksi vuotta, ja tuomitsi miehen vankeuteen 2 vuodeksi ja 8 kuukaudeksi.

Käräjäoikeuden tavoin hovioikeus katsoi, että autoilija oli tahallaan kiilannut pyöräilijän eteen ja aiheuttanut tämän kuolemaan johtaneen onnettomuuden.

Hovioikeus katsoi tuomion lieventämisen perusteeksi mm. tapauksen saaman poikkeuksellisen julkisuuden. Hovioikeuden mukaan tapausta oli käsitelty julkisuudessa laajasti ja uutisoinnissa oli tuotu esiin myös vastaajan terveydentilaan ja yksityiselämään liittyneitä tietoja, joten rangaistusta kohtuullistettiin.

Hovioikeus tuomitsi miehen törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta sekä liikennepaosta tieliikenteessä.

Hovioikeuden mukaan autoilijan tahallisuus vakavien vammojen aiheutumiseen nähden ei ollut yhtä suuri kuin törkeissä pahoinpitelyissä tavanomaisesti.

Autoilijan terveydentilasta esitetty selvitys osoitti, että hänen tahallisuutensa oli ollut tavanomaista alhaisempi, hovioikeuden tiedotteessa todetaan.

Syyttäjä vaati miehelle alunperin kahdeksan vuoden vankeusrangaistusta taposta. Käräjäoikeuden tuomio asiassa oli 4 vuotta ja 6 kuukautta vankeutta.

Turma tapahtui Helsingissä Tukholmankadun ja Mannerheimintien risteyksessä elokuun puolivälissä 2015. Silminnäkijöiden mukaan autoilija olisi törmännyt pyöräilijään tarkoituksella ja paennut paikalta.