1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Päätalo kiinnostaa myös nuoria naisia: "Kallen kieli on rikasta"

Iijoki-sarjan kirjoittaneen Kalle Päätalon tekstit jaksavat kiinnostaa myös nuorta polvea. Etenkin Päätalon murteiden sävyttämä kerronta vetoaa nuorempiin lukijoihin.

Kuva: Ensio Karjalainen / Yle

Kirjailija Kalle Päätalon hersyvä teksti jaksaa kiinnostaa. Edelleen jopa niin paljon, että perinteisille Päätalo-päiville Taivalkoskelle nuoret ovat ideoineet lukumaratonin.

Maratonin aikana ihmiset lukevat ääneen kirjailijan ”Kunnan jauhot” kirjaa vuorokauden putkeen 15 minuuttia kerrallaan.

– Kallen kieli on rikasta. Minulle kirjailijan viljelemä murre on todella tärkeää. Murre on iso osa myös omaa elämääni, perustelee maratonille osallistunut, lukion ensi syksynä aloittava taivalkoskelainen Anna-Pieta Kokko.

Nuoret naiset innostuivat Päätalosta

Päätalo-instituutin johtaja Kati Koivukangas kertoo, että järkälemäisen Iijoki-sarjan kirjoittanut Kalle Päätalo kiinnostaa nyt nuorten lisäksi erityisesti nuoria naisia.

– Viime vuosina on ollut nähtävissä Päätalo –noste. Nuoret, koulutetut naiset ovat löytämässä Päätalon. Sitä ei ole tutkittu, että miksi, mutta omalta kohdaltani voin sanoa, että kolmenkymmenen ikävuoden jälkeen omat juuret alkoivat kiinnostaa, Koivukangas sanoo.

Iijoki-sarja urakoitavaksi

Anna-Pieta Kokko on lähes himolukija. Viimeisen vuoden aikana hän kertoo lukeneensa lähes 90 kirjaa. Tavoitteekseen Kokko on asettanut lukea läpi Kalle Päätalon 26-osaisen Iijoki-sarjan.

– Kirjoista löytyy myös isopappani, joka esiintyy kirjoissa Hauta-Kupen nimellä, Kokko perustelee lukuinnostustaan.