Kun matkustat lapsen kanssa ulkomaille, pelkät passit eivät aina riitä

Harva suomalainen tietää, että lapsen kanssa matkustava huoltaja voi tarvita toisen huoltajan kirjallisen suostumuksen lomamatkaa varten. Lisäksi mukana on hyvä olla maistraatin virkatodistus sukulaisuuden vahvistamiseksi. Ilman todisteita lomamatka saattaa päättyä jo toisen valtion rajalle.

Kuva: Yle

Joensuulainen kansanedustaja Krista Mikkonen (vihr.) ja hänen 12-vuotias poikansa olivat lomamatkalla Euroopassa ja tarkoituksena oli mennä Pariisista junalla Lontooseen. Reissu uhkasi tyssätä rajamuodollisuuksiin juna-asemalla.

– Passintarkastuksessa pyydettiin todistusta siitä, että olemme äiti ja poika, Mikkonen kertaa tapahtumia.

Mikkonen ei ollut tietoinen, että sukulaisuussuhde täytyy todistaa tiettyihin valtioihin matkustaessa, joten dokumenttia ei ollut mukana. Tapausta mutkisti se, että äidillä ja pojalla on eri sukunimet.

Vihreiden kansanedustaja ei ole ainoa suomalainen matkustaja, joka ei ole tietoinen siitä, että ulkomailla lapsen kanssa matkustaessa voi tarvita passin tai henkilökortin lisäksi maistraatista saatavan englanninkielisen virkatodistuksen ja toisen vanhemman kirjallisen suostumuksen matkaan.

– Mikäli molemmat vanhemmat ovat lapsen huoltajia, molempien vanhempien suostumus lapsen ulkomaanmatkaan tulisi varmistaa, ulkoasianministeriön lakimies Minna-Kaisa Liukko sanoo.

Kotiin jäävän huoltajan tulisi kirjoittaa englanninkielinen, vapaamuotoinen suostumus, jossa hän antaa toiselle huoltajalle luvan matkustaa yksin lasten kanssa esimerkiksi lomakohteeseen.

– Tällä yritetään ennaltaehkäistä mahdollinen kansainvälinen lapsikaappaus. Lähtökohta on se, että toinen huoltaja ei ilman toisen huoltajan suostumusta saa matkustaa ulkomaille lapsen kanssa, Liukko toteaa.

Toiselta vanhemmalta lupa jokaiseen matkaan erikseen

Suomessa alle 18-vuotias tarvitsee passin saadakseen kaikkien huoltajien suostumuksen. Vaikka vanhemmat ovat yhdessä hakeneet lapselleen passin, matkasuostumus on oltava jokaiselle reissulle.

– Elämässä kaikki aina muuttuu. Huoltajien välille voi tulla näkemyseroja esimerkiksi siitä, missä maassa perhe asuu, ulkoasianministeriön lakimies Minna-Kaisa Liukko kertoo.

Ulkoasianministeriön mukaan esimerkiksi Venäjän rajakäytännöt (siirryt toiseen palveluun) ovat tiukkoja. Ministeriö suosittelee tutustumaan tarkasti etukäteen eri maiden käytäntöihin.

Rajamuodollisuudet ovat tiukentuneet Euroopassa pakolaistilanteen vuoksi. Ulkoministeriö suosittelee matkustajia ottamaan passin mukaan Euroopassa matkustaessa vaikka virallisesti henkilökortti riittää matkustusasiakirjana.

Säikähdyksen jälkeen junaan

Krista Mikkonen ja hänen poikansa pääsivät alkusäikähdyksen jälkeen junaan ja Lontooseen.

– Ehdin miettiä pääseekö poika minun mukaani Lontooseen.

– Minulta kysyttiin Aimon syntymäpäivää ja -paikkaa. Aimolta kysyttiin, olenko hänen äitinsä. Onneksi asia selvisi kuitenkin nopeasti, kansanedustaja huokaisee.