1. yle.fi
  2. Uutiset

Tyhjinä seisovat autiotalot ovat usein entisiä mummoloita – lapset eivät halua luopua

Tyhjäksi jääneiden talojen määrä on lisääntynyt. Esimerkiksi entisen mummolan myynti voi tuntua vaikealta, vaikka jälkikasvu ei taloa käyttäisikään. Rakennushistorioitsija ja varaosapankkiiri Pia Kuurma toivoo, että taloja tarjottaisiin vuokralle nykyistä rohkeammin.

Kotimaan uutiset
Autiotalojen määrä Suomessa on lisääntynyt
Yle

Kokonaan asumatta tai vaille vakinaista asukasta jääneiden talojen määrä on kasvanut esimerkiksi 2000-luvulla.

Tilastokeskus ei suoraan tilastoi autiotalojen määrää, mutta tyhjiä tai vailla vakituista käyttöä olevia pientaloja on tilastoissa noin 100 000.

Jatkajaa ole löytynyt tai lapset eivät ole esimerkiksi päässeet yhteisymmärrykseen jatkokäytöstä.

Alpo Jaakkola

– Tyhjiksi jääneistä osa on kuolinpesiä tai sitten omistajat ovat muuttaneet esimerkiksi palvelutaloon. Jatkajaa ole löytynyt tai lapset eivät ole esimerkiksi päässeet yhteisymmärrykseen jatkokäytöstä, pohtii asiantuntija Alpo Jaakkola ProAgria Etelä-Suomesta.

Entinen mummola vuokralle eikä rapistumaan?

Rakennushistorioitsija ja Metsänkylän Navetan varaosapankkiiri Pia Kuurma harmittelee tyhjilleen jääneiden talojen kohtaloa.

– On paljon perheitä, jotka voisivat niitä vuokrata ja laittaisivat ne kuntoon vaikkapa kesäkäyttöön.

Muun muassa perintöriidat voivat jumittaa autioituneen talon myyntiä, mutta asenne vuokraamiselle voisi Kuurman mielestä olla nykyistä suotuisampikin.

– Ymmärrän, että vanhasta mummolasta ei haluta lopullisesti luopua. Itse ajattelen kuitenkin niin, että talo on tehty asuttavaksi, ei koskaan museoksi.

Kuurma muistuttaa myös, että hoitamattomana tyhjä talo voi myös rapistua nopeasti.

Jos katto ei ole kunnossa ja pääsee kosteutta, niin kunto voi heikentyä muutamassa vuodessa paljonkin.

Pia Kuurma

– Jos katto ei ole kunnossa ja pääsee kosteutta, niin kunto voi heikentyä muutamassa vuodessa paljonkin. Myös kivijalan painuminen niin, että hirret pääsevät maata vasten, ei tee hyvää.

Autiotalojen tulevaisuus kiinnostaa myös rakennustarkastajia

Pitkään tyhjillään olevat rakennukset ovat tuttu ilmiö myös kuntien rakennusvalvonnassa.

– Erilaisia kohteita riittää. Kyllä kunta yrittää joihinkin puuttua, sanoo Virolahden rakennustarkastaja Risto Poikolainen.

Rakennusvalvontaviranomainen voi antaa esimerkiksi kunnostuskehotuksia, mutta ei voi pakottaa rakennuksen käyttöönottoon.

Rakennustarkastaja Poikolainen jalkautuu rakennuslautakunnan kanssa torstaina Miehikkälään ja Virolahdelle tarkastamaan muun muassa tyhjien rakennusten tilannetta.

Lue seuraavaksi