Naiset hakevat kuntosaleilta voimaa ja kestävyyttä inttiin

Armeijan fyysiset vaatimukset otetaan naisalokkaiden joukossa tosissaan, koska haasteena on pärjätä miesten tahdissa ja painavien varusteiden kanssa. Usein ennen palvelukseen astumista naiset käyvät tiivisti kuntosalilla.

kuntosalit
Kaksi yhdeksäsluokkalaista juoksemassa kuntosalilla
Yle

Pohjois-Karjalan rajavartioston rajajääkärikomppaniassa aloitti uusien alokkaiden rivissä tällä kertaa yhdeksän nuorta naista.

Määrä on kolmanneksen isompi kuin edellisessä saapumiserässä. Kaikkiaan vuoden toisessa saapumiserässä Onttolaan saapui noin 140 alokasta.

Rajajääkärikomppanian koulutus tiedetään fyysisesti vaativaksi. Moni naisalokas onkin hakenut voimaa ja kestävyyttä mukaansa kuntosalilta.

– Rapakunnossa tänne ei kannata edes yrittää. Lenkillä on hyvä juosta jo ennakkoon, se helpottaa paljon varusmiespalveluksen suorittamista. Eipä sitten ole ainakaan hyytymässä heti ensimmäiseen mäkeen, toteaa päivystäjävuorossa uusia alokkaita vastassa ollut alikersantti Reeta Korhonen.

Korhonen kertoo huomanneensa, että moni naisalokas on ahkera kuntosalilla kävijä. Hänen mukaansa fyysiset haasteet innostavat alokkaita, niin siviilissä kuin alavalinnoissakin.

30 kilon rinkka on perussettiä

Rajajääkärikomppanian varusmiespalvelus sisältää melkoisesti fyysistä ponnistelua. Jo pelkkä rinkka varusteineen painaa noin 30 kiloa.

– Kyllähän sitä etukäteen mietti, miten koville mahtaa fyysisesti joutua miesten seassa. Kutsunnoissa oli mahdollisuus kokeilla, millaisen rinkan kanssa on pärjättävä. Kyllä se silloin nousi selkään. Eiköhän se täälläkin nouse, vaikka onkin varmasti täällä vielä painavampi, pohtii Onttolassa palveluksensa aloittanut lieksalainen Ira Turunen.

– Ehkä se miesten tahdissa pysyminen voi olla haaste, mutta kyllä minä aion sekin mennä läpi, Ira Turunen suunnitteli palvelukseenastumispäivänä.

Onttolan kantahenkilötö on laittanut merkille naisalokkaiden motivoituneisuuden ja sinnikkyyden. Palvelus halutaan useimmiten suorittaa loppuun, vaikka fyysisten haasteiden kanssa joudutaan joskus liiankin koville.

Myös joensuulaiselta kuntosalilta vahvistetaan, että armeijaan haetaan voimaa salitreeneistä.

– Enemmän ehkä kuitenkin täällä meillä näkyy poliisikouluun matkalla olevien naisten salitreenaus, kertoo Satu Hakulinen Kuntokeskus Energyltä.