Suomen kasarmien asunnoista kova kiinnostus – rakennustyöt vasta alkaneet

Hämeenlinnan keskustassa olevien vanhojen Suomen kasarmien kunnostus asumiskäyttöön on aloitettu. Toistasataa vuotta suljettuna ollut sotilasalue on kulttuurihistoriallisesti arvokas. Nyt uuteen käyttöön remontoitava kasarmialue kiinnostaa kovasti. Noin puolet uusista, vasta valmistuvista asunnoista on jo myyty.

kasarmit
Suomen kasarmit Hämeenlinnassa
Kari Mustonen / Yle

Suomen kasarmin alueella Hämeenlinnan keskustassa käy kova kuhina. Samaan aikaan kun vanhoja kasarmirakennuksia korjataan asumiskäyttöön, alueelle rakennetaan myös uusia pienkerrostaloja.

Vanhimmat punatiiliset kasarmit ovat 1880-luvulta. Uudet kerrostalot tulevat olemaan samaa henkeä vanhojen kasarmirakennusten kanssa. Ne vuorataan punatiilellä tai puulla.

Vanhoihin sotilasasuntoihin puolestaan korjataan nyt asuntoja, joista osa on tavallista korkeammalla huonekorkeudella olevia ns. loft-asuntoja.

– Tässä on monta työmaata käynnissä yhtä aikaa, sanoo hankkeen vetäjä Petri Yrjö-Koskinen.

Suomen kasarmit on ollut suljettu sotilasalue Hämeenlinnassa toistasataa vuotta. Armeija poistui alueelta vuoden 2014 lopussa. Nyt uuden omistajan ja Hämeenlinnan kaupungin tavoitteena on avata portit alueelle.

Kiinnostus kasarmeja kohtaan on suuri

Olemassa oleviin tiloihin etsitään nyt vuokralaisia. Kiinnostusta tilojen käyttöön on Yrjö-Koskisen mukaan löytyy runsaasti, ja noin puolet vasta rakenteilla olevista uusista asunnoista on jo myyty.

– Vauhti on kova. Viikoittain tehdään sopimuksia, hän sanoo.

Armeija poistui kasarmin alueelta vuonna 2014. Sen jälkeen Senaatti-kiinteistöt myi Suomen kasarmit Hämeenlinnan keskustan tuntumasta kiinteistökehittäjälle kolmen miljoonan euron kauppahinnasta. Alue käsittää noin neljän hehtaarin alueen ja sillä sijaitsevat 14 rakennusta, jotka on rakennettu pääosin vuosina 1882–1913. Alue on valmis asumiskäyttöön ensi vuonna.