Yleisradion Tanssiva karhu -runopalkinto Anja Erämajalle, Kääntäjäkarhu Katriina Ranteelle

Anja Erämajan Ehkä liioittelen vähän -kokoelman lämmin ja absurdi pidäkkeettömyys sekä havainnolliset säkeet rakastumisesta vetosivat tämän vuoden palkintoraatiin. Kääntäjäkarhun sai Katriina Ranne pöyristyttävän laajasta afrikkalaisen runouden antologiasta Korallia ja suolakiteitä.

kulttuuri
Anja Erämaja
Anja ErämajaHeini Lehväslaiho /WSOY

Palkintoraati kiittelee Tanssiva karhu-palkittua Anja Erämajan teosta rakastumisen teeman monipuolisesta ja omintakeisesta käsittelystä sekä kokeilevasta tyylistä. Erämajan sanotaan _Ehkä liioittelen vähän _-teoksellaan tavoittavan ne sinkoilevat mielenliikkeet, joita ihmismielessä myllertää hullaantumisen ottaessa vallan.

"Erämajan teos on merkkipaalu sille hurmiolle, joka saattaa lopulta olla merkittävin kaikista meitä liikuttavista voimista. Teoksen keskeisenä viestinä on, että vaikka ihmisen arvokkuus häviää kamppailun tunteillemme, se on elämän kokonaisuudessa suuri voitto. Meitä ohjaa järjen sijaan sydän: vain korventavat tunteet antavat elämälle pohjamudista taivaaseen kohoavan syvyyden", kuvaillaan raadin perusteluissa.

Anja Erämaja (s. 1963) on ollut urallaan aiemmin ehdolla muun muassa Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ja Runeberg-palkinnon saajaksi. Toissa vuonna hänet valittiin vuoden helsinkiläiskirjailijaksi, ja vuonna 2013 hän sai Vuoden runoteos -palkinnon Töölönlahti -kokoelmastaan.

Turun saaristosta kotoisin oleva Erämaja asuu Helsingissä ja laulaa Laulavat kahvinkeittäjät -yhtyeessä.

Katriina Ranne
Katriina RanneJanne Laakkonen/Poesia

"Mittaluokaltaan häikäisevä käännöstyö"

Kääntäjäkarhun voittaja Katriina Ranne (s. 1981) on afrikkalaiseen runouteen erikoistunut kääntäjä, tutkija ja kirjailija. Noormarkussa syntynyt, hiljattain lahtelaistunut Ranne on väitellyt swahilinkielisestä nykyrunoudesta Lontoon yliopistossa.

Palkintoperusteissa kuvaillaan Ranteen suomentamaa antologiaa _Korallia ja suolakiteitä _mittaluokaltaan häikäiseväksi. Teos käsittää afrikkalaista runoutta 900 vuoden ajalta seitsemällä eri kielellä.

Käännöstyö vaati Ranteelta vuosien pohjatyön, "jonka tuloksena pieniä palasia erilaisia Afrikan mantereen kulttuureja rakentuu näyttäväksi mosaiikiksi", todetaan palkintoperusteissa.

Runojen kieli on tiivistä, rytmikästä ja humoristista. Korallia ja suolakiteitä -teoksen maailmaa kuvaillaan välittömäksi ja kieltä energiseksi.

Palkinnot jaettiin tänään keskiviikkona Kajaanin runoviikolla. Tanssivan karhun palkintosumma on 3 500 euroa, Kääntäjäkarjun tuhat.

Palkintoraatiin kuuluivat tällä kertaa kriitikko Aleksis Salusjärvi, Ylen kulttuuritoimittajat Minna Joenniemi ja Marit Lindqvist sekä näyttelijä-tuottaja Erja Manto. Tanssiva karhu -palkinto on jaettu vuodesta 1994 alkaen.