1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Mitä Britannian Irak-tutkinta selvittää? Yle kokosi vastauksia

Britannian Irak-tutkinnan ei ole ollut määrä ottaa kantaa Irakin sodan laillisuuteen sinänsä. Sen odotetaan kuitenkin arvostelevan rajusti sotaan johtanutta päätöksentekoprosessia Tony Blairin hallituksessa.

Ulkomaat
Britannian armeijan kopteri lähdössä suorittamaan tehtävää Basrassa Irakissa 31. maaliskuuta 2003.
Britannian armeijan kopteri lähdössä suorittamaan tehtävää Basrassa Irakissa 31. maaliskuuta 2003. Dan Chung / EPA

Britanniassa valmistuneen Irakin sotaa koskevan tutkinnan ei ole määrä ottaa kantaa sodan laillisuuteen sinänsä. Niin kutsutun Chilcot-tutkinnan odotetaan kuitenkin arvostelevan rajusti sotaan johtanutta päätöksentekoprosessia ja Tony Blairin hallituksen toimia. Yle kokosi kysymyksiä, joihin raportin odotetaan antavan vastauksia. Tutkinnan loppuraportti julkaistaan klo 13 Suomen-aikaa.

Johtiko Tony Blair parlamenttia harhaan?      

Yhdysvaltain johtamalla liittoumalla ei ollut YK:n mandaattia hyökätä Irakiin. Sotatoimiin osallistuminen jakoi Britanniaa rajusti. Raportin odotetaan arvioivan, johtiko Tony Blair Britannian parlamenttia tahallaan harhaan ajaessaan voimakkaasti Britannian osallistumista Yhdysvaltain johtamaan hyökkäykseen.

Vääristeltiinkö tiedustelutietoa?

Blair perusteli sodan oikeutusta sillä, että Irakin johtajalla Saddam Husseinilla olisi ollut hallussaan joukkotuhoaseita. Näitä ei koskaan löytynyt. Sodan arvostelijat syyttivät Blairin hallitusta Irakin joukkotuhoaseita koskevien tiedustelutietojen vääristelystä. Blair esitti viime vuonna CNN-uutiskanavan haastattelussa anteeksipyynnön siitä, että käytetty tiedustelutieto oli ollut virheellistä.

Mitä lupauksia Blair antoi Bushille?

Raportti selvittää myös, mitä lupauksia Blair antoi Yhdysvaltain presidentille George Bushille. Blairin ja Bushin välit olivat erittäin läheiset ennen sotaa. Blairin on uskottu luvanneen Bushille Britannian tukea jo paljon ennen kuin maan parlamentti hyväksyi sen. Raportissa on määrä olla mukana Blairin ja Bushin välistä kirjeenvaihtoa.

Tony Blair.
Tony Blair.Andy Rain / EPA

Mitä seurauksia raportista voi olla Blairille?

Jo Irakin sodan aikana kansainväliselle rikostuomioistuimelle ICC:lle tehtiin tutkintapyyntöjä Blairin ja hänen hallituksensa väitetyistä sotarikoksista, jotka liittyivät Irakin siviiliuhreihin. ICC on aiemmin todennut, ettei sen toimivaltaan kuulu käsitellä Irakin sodan laillisuutta. Se on kuitenkin ilmoittanut tutkivansa Chilcot-raportin tarkkaan. ICC katsoo voivansa ryhtyä toimiin ainoastaan siinä tapauksessa, että Britannian oma oikeuslaitos ei sitä tee, vaikka aihetta olisi.

Oliko sotatoimien johdossa puutteita? Oliko sodan seurauksia ennakoitu riittävästi?                 

Raportin odotetaan käsittelevän laajasti sotaoperaation puutteita. Puutteina on pidetty sodan ja miehityksen vaillinaista suunnittelua, jonka johdosta Irak luisui sekasortoon ja eri ryhmittymien väkivaltaisiin konflikteihin. Britannia vetäytyi Irakista vuonna 2009. Raportin odotetaan ottavan kantaa myös siihen, kasvoiko Britanniaan kohdistuva terroriuhka sodan johdosta. Tutkintaa Britannian osallistumisesta Irakin sotaan olivat alun perin vaatineet sodan vastustajat ja sodassa kuolleiden brittien omaiset. Omaisten mielestä joukkojen varustelutasossa oli puutteita.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi