Alueraadit valmiina tangofinaaleihin – tuomaristokin jännittää raatien valintoja

Alueraadit tuomaroivat Tangomarkkinoiden laulukilpailussa nyt toista kertaa. Kuusi raatia valitsee kaksi suosikkiaan superfinaaliin neljästä finaalin laulajasta. Viime vuonna alueraatien toiminnasta saatiin myös palautetta.

kulttuuri
Susanna Heikki valittiin tangokuningattareksi Seinäjoella 2015.
Anri Koski / Yle

Viime kesänä Seinäjoen Tangomarkkinoilla valittiin tangokuningas ja -kuningatar ensimmäistä kertaa tuomariston ja alueraatien yhteispelillä.

Laulukilpailun kuningasfinaalissa ja kuningatarfinaalissa kilpailevista kuudesta laulajasta valitsee ensin tuomaristo neljä kilpailijaa finaalin toiselle kierrokselle, minkä jälkeen alueraadit valitsevat superfinaaliin heistä kaksi kilpailijaa. Tuomaristo valitsee superfinaaliparista voittajan.

– Viime vuonna tehtiin alueraadeista kokeilu ja todettiin, että siinä on vaihtelua kisaan. Vähintäänkin tuomaristolle niin, että tulee tilanteita, joihin tuomaristo ei pysty vaikuttamaan. Mekin odotamme jännityksellä, ketkä kaksi laulajaa ovat finaalissa, toteaa laulukilpailun tuomariston puheenjohtaja, Tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja Martti Haapamäki.

Areenan yleisölle vaikutusvaltaa?

Ensimmäinen alueraatikesä sai aikaan palautettakin, josta kaikki ei ollut positiivista. Yksi seikka, joka nousi esille oli alueraatien ja paikalla olevan yleisön erilaiset näkemykset.

– Merkittävin asia oli ehkä se, kun Juha Hautaluoma jäi kokonaan ilman pisteitä. Hänellä oli kuitenkin paikan päällä suuri yleisön suosio, Martti Haapamäki sanoo.

Haapamäki toteaa, että tangolaulukilpailua Seinäjoki Areenassa seuraava yleisö on toisenlaista kuin alueraadit eri puolilla maata. Tangomarkkinoilla onkin pohdittu, miten areenalla olevalle yleisölle voitaisiin tarjota vaikutusmahdollisuus finaalin kulkuun.

– Sitä on pohdittu. Olisimme siihen valmiita, mutta tekninen toteutus varsinkin suorassa lähetyksessä on haasteellinen hoitaa, jos siellä on muutama tuhat henkeä.

"Kokonaispaketti" haussa

Alueraadeissa "yleisön ääntä" käyttää nyt mahdollisimman monipuolinen edustus kevyen musiikin kentästä. Raadit on valittu Tangomarkkinoiden ja Ylen toimesta.

– Periaatteessa meidän sisältösuunnittelu on tehnyt valinnat, Martti Haapamäki sanoo.

Haapamäki heittää raatilaisille yhden toiveen.

– Videon välityksellä tulee enemmän kiinnitettyä huomiota laulusuoritukseen, joka sinänsä on tärkeä, mutta me haemme kokonaispakettia. Jollain tavalla koko persoonan huomioon ottaminen olisi kullanarvoista.

Alueraateja on tänä vuonnakuusi (siirryt toiseen palveluun). Ne seuraavat laulukilpailua Ylen maakuntaradioissa Oulussa, Kuopiossa, Helsingissä, Turussa, Seinäjoella ja Tampereella.

Tangomarkkinoiden finalistit.
Tästä joukosta löytyvät uudet tangon kuninkaalliset 2016.ViacheslavVinokurov/ Seinäjoen Tangomarkkinat

"Musiikillinen puoli edellä"

Pohjanmaan alueraadissa Seinäjoella on jo toista vuotta mukana ilmajokelainen Mikko Mäki-Latvala. Etelä-Pohjanmaan mieslaulajissa ja à cappella -lauluryhmä Heikoollenkissä laulava maatalousyrittäjä lähtee innolla mukaan toiseen tuomarointiin.

– Se oli mielenkiintoinen kokemus. Finalisteihin tuli syvennyttyä tarkemmin kuin aikaisemmin. Odotan nyt tehtävää ehkä jopa enemmän kuin viime vuonna, Mäki-Latvala sanoo.

Mäki-Latvala kertoo, ettei viime vuonna juuri tutustunut finalisteihin ennalta. Samalla linjalla hän aikoo mennä nytkin.

– Halusin puhtaalta pöydältä lähteä arvostelemaan. Nimet tiedän, ja siinä kaikki.

Vaikka tutuilta ja puolitutuilta tulikin viime kesänä kisan jälkeen hyviä neuvoja siitä, ketä olisi pitänyt äänestää, Mäki-Latvalan perusteet oman suosikin valintaan ovat ennallaan.

– Musiikillinen puoli edellä. Jos on vire- tai rytmiongelmia, se ottaa mun korviin kipiää. Ja, jos esiintyminen on luontevaa ja sitä on helppo kattoa ja kuunnella, se miellyttää mua.

Työskentely raadissa erilaisten musiikki-ihmisten kanssa oli Mäki-Latvalan mukaan antoisaa. Pohjanmaan alueraadissa äänestettiin raadin jäsenten suosikeista, mitä Mäki-Latvala pitää reiluna käytäntönä.

– Tuomaristo päätyi sitten erilaiseen lopputulokseen kuin raati, mutta se on pelin henki.

Karismaattisuutta ja uudistumista

Harri Maunuksela on Isokyrössä sijaitsevan Kalliojärven viihdekeskuksen toimitusjohtaja. Alueraadissa työskentely on hänellekin tuttua viime vuodesta.

– Ei me ainakaan tukasta vedetty ketään. Oli eripuraisuutta, mutta niinhän se pitää ollakin. Ei kaikki voi olla samaa mieltä, Maunuksela toteaa viime kesän työskentelystä. Raadin jäsenten samoin kuin eri alueilla toimivien raatienkin näkemykset saattavat erota selvästikin toisistaan.

– Kun löytyisi hyvät tyypit molempiin, niin että saataisiin tanssikansa liikkeelle, Maunuksela toivoo kuningas- ja kuningatarfinaaleista.

Maunukselan mukaan laulutaito on kilpailijoilla ykkösasia, joka pitää olla kunnossa. Karismaattisuus ja muitakin seikkoja on kuitenkin huomioitava, jotta yleisö ottaisi artistin omakseen.

– Artisteilta pitäisi tulla uusia kappaleita. Alkuhuuma on aina hyvä, mutta ellei itse pidä itseään "hereillä" se (yleisön kiinnostus) pakkaa pudota, Maunuksela toteaa.