1. yle.fi
  2. Uutiset

Sisäsatamaan rakentuu vaasalaisten ja vieraitten kohtaamispaikka

Vaasan sisäsatamaan peruskorjataan ihmisten kohtauspaikkaa kaupunkilaisille ja vierailijoille. Vanhan laiturin osuus on vahvistettu ja uutta rakennetaan 50 metriä lisää. Satamaan tulee kalatori, esiintymispaikka sekä vierasvenesatama.

satamat
Kunstsin modernin taiteen museon takapiha on rakennustyömaana
Jarkko Heikkinen / Yle

Vaasan sisäsatamassa Kuntsin modernintaiteen museon takana kaivinkoneet ja nosturit jyrräävät keskellä kesää. Sisäsatamaa peruskorjataan vaasalaisten ja vieraitten kohtaamispaikaksi.

– Kyllä, tästä tulee hieno paikka, kunhan saadaan kaikki valmiiksi, lupaa urakoitsijan edustajana Kalle Pukkila.

Korjaaminen käynnistyi, kun havaittiin, että vanhan satamalaiturin alta maamassat valuvat mereen. Nyt massojen huuhtoutuminen on estetty metallipaneeleilla ja betonilla.

Vanhan laiturin korjaamisen lisäksi sisäsataman laituria pidennetään reilusti.

– Laituria jatketaan 30 metriä merelle kohti Palosaarta ja sitten sieltä päästä tehdään päätylaituri kohti rantaa, kertoo Kalle Pukkila.

Nosturi asentaa laiturin peruspilaria mereen Vaasan sisäsatamassa
Laiturin uusi jatko on viimeistä vailla hahmollaan.Jarkko Heikkinen / Yle

Parkkialueesta viihtyisää oleskelupaikka

Sisäsataman laiturialue sijaitsee Kuntsin modernin taiteen museon takapihalla. Alue on vuosia ollut pelkkä läpikulku ja pysäköintialue. Kuntsin kahvila piti terassia mereen sortuvalla rantakaistaleella.

Peruskorjauksen myötä satamasta tulee ihmisten kohtauspaikka. Alueelle tehdään oma paikka kalatorille sekä paikka musiikkiesityksille tai muille tapahtumille. Tapahtumien seuraamiseen on tarjolla eri tasoilla istumapaikkoja.

Mereltä Vaasaan tuleville vieraille rakennetaan myös vierasvenesatama. Tähän saakka palvelut ovat olleet Vaskiluodon puolella, mutta nyt vierailulle tulevat veneilijät pääsevät lähes kaupungin keskustaan.

Satama-alueen ulkonäköä petrataan rakennustöiden jälkeen pinnoitteilla ja lopullisen kaunistuksen tuovat veistostorille tulevat taideteokset.

Sataman rakenteet alkavat nyt olla hahmollaan ja uuden laiturinkin perustat paikoillaan. Peruskorjauksen rakennustöitä tekevä urakoitsija, Tallqvist Oy, lupaa töittensä olevan valmiina ensi syksynä.

Lue seuraavaksi