Soldiers of Odinin uhkailupuheista ei esitutkintaa

KRP on tehnyt esiselvittelyn katupartiojärjestön Facebook-ryhmän kirjoittelusta. Sen mukaan tapauksessa ei ole syytä epäillä rikosta.

Kotimaa
soldiers of odin
Ismo Pekkarinen / AOP

Keskusrikospoliisi ei aloita esitutkintaa Soldiers of Odin -katupartiojärjestön Facebook-kirjoittelusta.

Yle uutisoi aiemmin kesällä maahanmuuttovastaisen Soldiers of Odinin johtajien salaisesta Facebook-ryhmästä, jossa oli muun muassa jaettu asekuvia ja rasistista materiaalia.

Tämän jälkeen KRP ryhtyi arvioimaan, täyttävätkö viestit jonkin rikoksen tunnusmerkistön.

Rikoskomisario Ismo Kopra kertoo, että esiselvittely on nyt tehty ja jatkotoimenpiteisiin ei ryhdytä.

– Varsinaista rikosilmoitusta siitä ei ole olemassa ainakaan toistaiseksi, eli Odin-ilmiö ei ole meillä rikostutkinnan alla.

Kopran mukaan esiselvittelyssä on siis todettu, että tapauksessa ei ole ylitetty kynnystä, jonka mukaan olisi syytä epäillä rikosta. Kopra huomauttaa, että Ylen paljastamaa keskustelua on käyty salaisessa ryhmässä.

– Nämä viestit, joista Ylekin on uutisoinut, ovat Odin-ryhmittymän sisäisellä suljetulla Facebook-sivulla, eli nämä eivät ole olleet missään julkisesti nähtävillä.

Ilmoitus aina ensin paikallispoliisissa

Kopran mukaan asiaa harkitaan uudelleen tapauskohtaisesti, jos esille tulee viitteitä tai viestejä aiheeseen liittyen.

– Tämä Odin-järjestelmähän on ympäri maata, joten lähtökohta on se, että ilmoitus tehdään aina ensimmäisenä paikallispoliisissa. Ja jos alkaa näyttää siltä, että tämä on laajempaa ja tapauksia on useampia, erikseen harkitaan, otetaanko koko paketti keskusrikospoliisiin.

Ylen uutisoinnin jälkeen KRP:n tietoon ei ole tullut mitään uutta, joka antaisi aihetta esiselvittelyyn.

– Me tietenkin seuraamme tilannetta ja ilmiötä omalta osaltamme, ja niin seuraa paikallispoliisikin kaikilla niillä alueilla, joissa tätä toimintaa on havaittavissa. Jos kynnys rikostutkinnan aloittamiseen ylittyy, silloin se totta kai tehdään.

Kopra kertoo, että kynnys voi ylittyä, jos esimerkiksi järjestö tai sen jäsen lähettää suoraan jollekin henkilölle viestejä, jotka tämä kokee uhkaavaksi, vaaralliseksi tai loukkaavaksi. Tällöin henkilö voi käydä tekemässä ilmoituksen lähimpään poliisiin.