Suomen pankki: Talous loivassa kasvussa

Suomen talous on kasvanut lähes euroalueen tahtiin viimeisen vuoden ajan. Etenkin yksityisen kulutuksen lisääntyminen on auttanut kasvattamaan bruttokansantuotetta.

Kotimaa
Suomen lippu ja nuoli ylöspäin.
Yle Uutisgrafiikka

Suomen talous on kääntynyt hienoiseen nousuun, arvioi Suomen pankki maan kokonaistalouden kehitystä tarkastelevassa artikkelissa. Suomen bruttonkansantuote on kasvanut nyt kahden perättäisen neljänneksen aikana ja kasvun ennakoidaan jatkuvan, todetaan Euro & Talous -katsauksessa (siirryt toiseen palveluun).

Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Suomen bruttokansantuote kasvoi 1,6 prosenttia vuodentakaisesta. Viime vuoden loppuun verrattuna kasvua kertyi 0,6 prosenttia. Suurin vaikutus kasvuun oli yksityisen kulutuksen lisääntymisellä.

– Kotitaloudet ovat lisänneet palveluiden ja varsinkin kestokulutushyödykkeinen kulutusta. Yksityinen kulutus onkin kohonnut jo yli viisi prosenttia korkeammalle tasolle kuin vuonna 2008, katsauksessa kerrotaan.

Viimeisen vuoden aikana Suomen talous on kasvanut lähes euroalueen tahtia. Kasvu on ollut keskimäärin 0,4 prosenttia.

Suomalaisten luottamus talouteen on kuitenkin euroalueen heikompia. Ainoastaan kreikkalaiset suhtautuvat pessimistisemmin tulevaisuuteen kuin suomalaiset.

Syy heikkoon luottamukseen löytyy Suomen pankin mukaan teollisuuden heikoista näkymistä. Teollisuuden saamien tilauksien arvo jatkoi alkuvuonna laskua ja kasvu antaa yhä odottaa itseään. Muilla aloilla luottamus talouteen on jonkin verran parantunut.

Suomen teollisuus on riippuvainen viennistä, joka on pitkään ollut vaikeuksissa. Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vienti kutistui 2,8 prosenttia vuodentakaisesta. Lasku on tapahtunut lähinnä tavaraviennissä, etenkin Venäjälle.

– Myönteistä kuitenkin on, että euroalueelle suuntautuvan tavaraviennin volyymi on jatkanut kasvuaan vuoden alkupuolella, katsauksessa todetaan.

Euroalueelle suuntautuvan viennin määrä on jo muutaman vuoden ajan kasvanut, mikä on merkki alueen talouden elpymisestä. Myönteisiä merkkejä on havaittavissa myös työmarkkinoilla. Viime vuoden kesällä laskuun kääntynyt työttömyysaste on jatkanut pienentymistä. Työttömiä on kuitenkin yhä paljon, lähes 240 000.