"En minä tämmöisestä tykkää" – miljoonayleisöjä Youtubessa kerännyt taiteilija heittää hyvästit perussuomalaisille

Omaperäisillä videotaideteoksillaan maineeseen noussut, Pudasjärvellä asuva Kari Tykkyläinen eroaa perussuomalaisista. Tykkyläinen aikoo asettua seuraavissa kunnallisvaaleissa vihreiden ehdokkaaksi.

Kotimaa
Tykkyläinen kuvaa Pudasjärven naisia ja maisemia.
Hannu Tarvas / Yle

Video- ja kuvanveistotaiteellaan tutuksi tullut Kari Tykkyläinen aikoo erota perussuomalaisista. Tykkyläinen tunnetaan erityisesti Youtube-videoistaan, jotka ovat keränneet miljoonayleisöjä.

Pudasjärven valtuustossa istuva Tykkyläinen kertoo jatkavansa perussuomalaisten valtuutettuna vielä tämän kauden loppuun ja jättää sitten puolueen. Hän sanoo, ettei halua lähteä kesken kauden kunnioituksesta äänestäjiään kohtaan.

Taiteilijan mukaan eropäätös syntyi, koska hän on ollut tyytymätön perussuomalaisten politiikkaan niin paikallisesti kuin valtakunnan tasolla.

Näyttää siltä, että tuo hallituspolitiikka sotkee perussuomalaisten asiat niin viimeisen päälle."

Henkilökohtaisesti häntä on hiertänyt esimerkiksi se, että Pudasjärven valtuuston perussuomalaiset äänestivät viime vuonna hänen suunnittelemaansa veistoshanketta vastaan. Myös Pudasjärven valtuuston ottama myönteinen kanta Kollaja-hankkeeseen ärsytti.

– En minä tämmöisestä tykkää. Mää oon ite moottorikerhon miehiä, ja meillä kaverit on kavereita. Me luotetaan toisiimme, ja silloin seistään toistemme takana. Kyllä minä tämmöistä edellyttäisin puoluepolitiikassakin, Tykkyläinen sanoo.

Tykkyläinen asettuu seuraavissa kunnallisvaaleissa vihreiden ehdokkaaksi. Taiteilija kertoo seuranneensa ja kuunnelleensa joitakin tiettyjä vihreiden poliitikkoja ja kokee, että heidän jutuissaan "on ollut järkeä".

"Aina pitää panna hankauksiin"

Kari Tykkyläinen on seurannut perussuomalaisten politiikkaa viime aikoina otsa kurtussa.

– Näyttää siltä, että tuo hallituspolitiikka sotkee perussuomalaisten asiat niin viimeisen päälle, että meille ei jää perussuomalaisiin kuin juntit valittajat. Mää en halua olla semmoinen, vaan haluan kehittää tätä yhteiskuntaa, hän lataa.

"Anoppi-vainaa sanoi aikoinaan, kun menin politiikkaan, että oot sitten kaikkea vastaan. Ja se on mun periaate ollut aina."

Tykkyläinen kokee, että perussuomalaiset on tällä hetkellä hieman hakoteillä, ja puolue joutuu menemään sinne minne isommat puolueet sitä vievät.

– Mää kun oon aina ollut sitä vastaan, että isot vie ja pienet kulkevat perässä. Aina pitää panna hankauksiin. Anoppi-vainaa sanoi aikoinaan, kun menin politiikkaan, että oot sitten kaikkea vastaan. Ja se on mun periaate ollut aina.

Kari Tykkyläinen on ollut mukana paikallispolitiikassa pitkään, yhteensä viisi kautta.

Pudasjärvellä on taiteilijan mukaan tällä hetkellä kova meininki päällä, ja alue on kehittymässä kovasti.

– Silloin se on sama tehdä politiikassakin rohkeita ratkaisuja.