1. yle.fi
  2. Uutiset

Miten viulistin silmä liikkuu? Nyt se selvitetään millisekuntien tarkkuudella

Tutkijatohtori Marjaana Puurtinen aikoo pystyttää ensi viikolla käynnistyville Kaustisen kansamusiikkijuhlille harvinaisen tutkimuspisteen. Tavoitteena on tutkia kansanmusiikkia nuoteista soittavien viulistien silmänliikkeitä.

kulttuuri
Kuvassa pelimanneja Kaustisen kansamusiikkijuhlilla.
Raila Paavola / Yle

Tutkija Marjaana Puurtinen tuo ensi viikolla Kaustisella käynnistyville kansanmusiikkijuhlille tietokoneen näyttöä muistuttavan silmänliikekameran. Laitteen ruudulla näytetään kansanmusiikkikappaleiden nuotteja. Kameran avulla voidaan tallentaa millisekuntien tarkkuudella, mihin kohtaan ruutua soittaja kulloinkin katsoo.

– Tällä tavalla saadaan tallennettua todella tarkkaan, mihin soittajan katse kohdistuu soittamisen aikana, toteaa Turun ihmistieteiden tutkijakollegiumissa ja opettajankoulutuslaitoksella työskentelevä Puurtinen.

Tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi musiikkikasvatuksessa.

– Mistä on kyse, kun jollakin on ongelmia nuotinluvussa? Kaikki musiikinopettajat tietävät tämän ikuisen kysymyksen.

Tähän tutkimukseen halutaan kaikenlaisia soittajia.

Marjaana Puurtinen, tutkija

– Tallentamalla erilaisten soittajien nuotinlukua yritämme saada ymmärrystä siitä, mitä lukemisen aikana tapahtuu ja missä on voi olla ongelmakohtia, joihin voisi opetuksessa puuttua, Puurtinen sanoo.

Harvinaista ovat kansanmusiikki ja harrastajat

Puurtisen mukaan ensimmäiset silmänliiketutkimukset on tehty jo sata vuotta sitten. Menetelmää on kuitenkin käytetty lähinnä tekstien lukemiseen.

– Musiikkiin keskittyviä tutkimuksia on ihan kourallinen, ja ne liikkuvat poikkeuksetta taidemusiikin kontekstissa. Osallistujina on ollut ammattimuusikoita ja yleensä pianisteja.

Kaustisella kerätystä materiaalista on tarkoitus laatia ensimmäinen selvitys ison viulistijoukon ja nimenomaan kansanmusiikin soittajien nuotinluvusta ja musisoinnista. Kansanmusiikissa ja taidemusiikissa nuoteilla on hieman erilainen merkitys. Vaikka kansanmusiikkiakin merkitään muistiin nuottikirjoituksella, kappaleita ei kuitenkaan aina ole tarkoituskaan soittaa täsmälleen niin kuin paperissa lukee.

Puurtinen pyrkii Kaustisella haastamaan asetelmaa, jossa tutkimuksessa on mukana vain ammattilaisia. Soitettavat kappaleet ovat yksinkertaisia, ja tutkimukseen toivotaan sekä harrastajia että ammattilaisia. Puurtinen itse säestää soittajia harmonilla.

– Tähän tutkimukseen halutaan kaikenlaisia soittajia, hän toteaa.

Tutkimus on osa Suomen Akatemian ja Turun ihmistieteiden tutkijakollegiumin rahoittamia musiikin taitoihin liittyviä tutkimushankkeita. Se toteutetaan Jyväskylän yliopiston musiikin laitoksen ja Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen tutkijoiden yhteistyönä. Mukaan voi ilmoittautua paikan päällä tai etukäteen.

Lue seuraavaksi