1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. veneet

Mansikkanokan veneiden talvisäilytyspaikka siistiytyy – veneenraadot häädetään

Kemin kaupunki haluaa siistiä veneiden talvisäilytyspaikan Mansikkanokalla. Osa veneistä on maannut talvisäilytyspaikalla niin monta talvea – ja kesää – että ne kasvavat jo sammalta.

veneet
Veneitä Mansikkanokan venesataman talvisäilytysalueella.
Antti Heikinmatti / Yle

Mansikkanokan venesataman talvisäilytysalueella makaa näin kesäaikaankin kymmeniä veneitä. Osa on kunnostettavana ja periaatteessa merikelpoisia, mutta osa veneistä kelpaa enää kaatopaikalle tai kokkoon.

Kaupungingeodeetti Paulus Rantajärven mukaan talvisäilytysalueen uusimisen ja siistimisen tieltä veneilijöillä on reilu kuukausi aikaa noutaa oma paattinsa paikalta.

– Elokuun 12. päivän jälkeen veneet siirretään jätevedenpuhdistamon maille, missä niitä säilytetään kolme kuukautta omistajaa odottamassa. Tämän jälkeen kaupunki pitää niitä hylättynä omaisuutena, Rantajärvi kertoo.

Tämä tarkoittaa sitä, että jos veneet eivät kelpaa huutokaupassa kenellekään, ne päätyvät palasiksi ja hävitettäväksi.

Ilmainen ja rajaton säilytys päättyy

Tähän asti veneitä on voinut pitää talvisäilytysalueella niin kauan kuin haluttaa, eikä paikalla olevista veneistä ole pidetty minkäänlaista kirjaa. Alue on ollut ilman sääntöjä, mutta jatkossa tämä muuttuu.

– Talvisäilytysalue rajataan portin taakse ja säilytysoikeus tulee niille, joilla on myös veneelleen laituripaikka, Rantajärvi selventää.

– Todennäköisesti talvisäilytyksestä peritään tulevaisuudessa myös pieni maksu, mutta alueen säännöistä päättää tekninen lautakunta aikanaan.

Tähän asti veneiden säilytys on kuulunut kaupunkilaisten luontoisetuihin. Ilmaisen säilytyspaikan menettäminen kirvelee, mutta toisaalta rannassa kuultujen kommenttien perusteella alueen siistiytymistä pidetään tervetulleena.

Veneiden vesillelaskussa käytettäville isoille, traktorivetoisille trailereille etsitään Rantajärven mukaan tilapäinen säilytyspaikka alueen uusimisen ajaksi.

Lue seuraavaksi