1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Rokkia, runoa ja funkkaava perhepiknik – Kymmenen vinkkiä viikonloppuun

Suomen festivaalikesä puksuttaa junan lailla eteenpäin. Jokaiselle löytyy jotakin, eivätkä kaikki riennot edes rasita kukkaroa. Tässä tulevan viikonvaihteen valitut palat oopperasta kansantanssiin ja suomipopista runonlausuntaan.

Vadelmafest Helsingin Alppipuistossa. Kuva: Yle

Ruisrock, Turku

Festivaaliklassikko soi tänä kesänä iltaisin entistä pidempään ja lupaa ruokkia juhlakansan entistä paremmin: tarjolla on muun muassa Hans Välimäen pastaa ja Turun parhaaksi tituleeratun ravintola Ludon herkkuja. Hengenravinnosta huolehtivat suomipopin ykköskaartin ohella muun muassa Major Lazer, Kelis ja Air. Sunnuntaina lavalle kiipeää todellinen vanhan liiton legenda, Patti Smith. Perjantain ja sunnuntain lippuja oli vielä keskiviikkona jäljellä.

Ruisrock-yleisöä parin vuoden takaa. Kuva: Marjut Mäntymaa / Yle

Pori Jazz

Yhdeksän päivää kestävät, yli sadan yhtyeen kekkerit pyörähtävät käyntiin lauantaina. Ensimmäisenä viikonloppuna musiikin ystäviä hellitään erityisen paljon ilmaiskonserteilla. Jazz-kadun lavalla esiintyvät muun muassa Iisa, Jaxsix ja Severi Pyysalo sekä surumielistä folkiaan tulkitseva Laura Moisio.

Kajaanin runoviikko

Nälkämaan lämmintunnelmaiseksi kuvattu festivaali on käynnistynyt jo keskiviikkona, mutta ohjelmaa riittää sunnuntai-iltaan asti. 40-vuotissyntymäpäiviään viettävä runoviikko korostaa yhteisöllisyyttä ja inhimillisyyttä. Viikonlopun kattaukseen kuuluu muun muassa Suven Runoilijan eli Helena Sinervon runojen luentaa ja nuorten lausujien Veikko Sinisalo-kilpailun finaali. Suuri osa ohjelmasta on maksutonta.

KOM-teatterin Hamletinkonekin kyläilee Kajaanin runoviikoilla. Kuva: Noora Geagea / KOM-teatteri

Aitoon Kirkastusjuhlat, Pälkäne

Paljon pidempää festivaaliperinnettä maasta tuskin löytyy: Aitoon kirkastusjuhlat on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1882. Paikallisen VPK:n vuosijuhlasta on paisunut parhaimmillaan 15 000 kävijän tapahtuma. Pälkäneellä järjestettävän festivaalin esiintyjäkaarti on kotimaista kärkeä Apulannasta JVG:n kautta Olavi Uusivirtaan. Ja kyllä, myös vapaapalokuntalaiset juhlivat edelleen.

Kovin on tunnelmallinen Savonlinnan yö. Kuva: Matti Kolho / Värisuomi / Savonlinnan Oopperajuhlat

Savonlinnan oopperajuhlat

Pitkälle elokuuhun jatkuva oopperajuhla käynnistyy tulevana viikonloppuna muun muassa Otellon ja Don Giovannin ensi-illoilla ja Timo Mustakallio -laulukilpailun voittajien konserteilla. Tänä vuonna Savonlinnan juhlien pääteema on italialainen ooppera, jonka mukana pinnalle nousee myös Shakespeare. Jos ei ooppera innosta tai ei ole varaa tyyriisiin lippuihin, on kaupungissa muutakin kivaa tarjolla sisävesiristeilyistä Markku Pölösen Emmauksen tiellä -kesäteatterikomediaan.

Kihauksessa pistetään myös jalalla koreasti. Kuva: Yle

Kihaus Folk, Rääkkylä

Rääkkylässä kansanmusiikki on tapahtuman sydän, mutta sen ympärille on ripoteltu poppia, tanssia ja tarinoita. Kihaus Folk on kotoisa koko perheen tapahtuma. Lapsille on tarjolla muun muassa epäsoitintyöpaja ja Täti-tiikerin nauravat nakit -teatteriesitys. Aikuista yleisöä kiinnostanee esimerkiksi Aija Puurtisen ja Rytmiraide All Starsin aikamatka Amerikan-siirtolaisuuteen. Esimerkkeinä ohjelmasta mainittakoon myös kansantanssiesitykset ja Haaga Folk Machinen poukkoilu pohjoismaisesta pelimannimeiningistä bluegrassiin.

Scooter on kuvassa vähän kireän näköinen, mutta tiettävästi festivaali on tunnelmaltaan hilpeä. Kuva: Sheffield Tunes

Jysäri Himos, Jämsä

Eurodance ja 90-luvun tähdet Haddawaystä Scooteriin ovat tämän festivaalin juttu. Luvassa myös kasetinkelauskisaa ja parhaan ysäriasun valintaa. Festivaaliyleisö on ainakin edellisinä kesinä panostanut pukeutumiseen ja muuhun aikamatkarekvisiittaan. Pinkiltä, vihreältä ja muilta neonväreiltä ei voi täällä välttyä, ja vyölaukku on lähes välttämätön varuste.

Kirjazz & Blues, Valkeakoski

Vähemmän räikeää menoa on tarjolla Valkeakoskella Kirjaslammen tanssilavalla. Kirjazz & Blues on maltillisen mittakaavan musiikkijuhla, jota säestävät muun muassa Tuomari Nurmio & Folk-Liisa, 22-Pistepirkosta tuttu PK Keränen ja Ricky Tick Big Bandista tutun José Mäenpään trio Josén Pimeä Puoli. Jazzjamit ja tehdaskaupungin kesäyö tuovat lisämaustetta soppaan.

Tangomarkkinoiden menoa toissakesältä. Kuva: Jussi Mustikkamaa/Yle

Tangomarkkinat, Seinäjoki

Tangokuningas kruunataan jo torstaina, mutta eipä se lysti siihen lopu. Viikonlopun aikana käydään vielä mittelö tangokuningatteren tittelistä, valitaan ilmatangon mestari ja tämän vuoden tangoseniori. Seinäjoella piisaa lavatangoa, juhlakonserttia, levytansseja, yhteislaulua, bilekaraokea, Elvis-klassikoita ja tangonopetusta sunnuntai-iltaan asti. Ruuhikoskella pelataan jopa Tango Open -golfturnaus. Tangon tähdet liihottavat pitkin Seinäjokea myös maksuttomisssa tapahtumissa. Moni kävijä nauttii eloisasta tunnelmasta ihan vain terasseilla, tietävät paikalla olleet kertoa.

Elephantasy, Helsinki

Lauantaina Alppipuistossa vietetään piknik-henkistä, koko perheelle passelia mustan rytmimusiikin juhlaa. Ilmaistapahtumassa esiintyvät muun muassa pitkän linjan afrobeatbändi Aiyekooto & Afrobeat International, Hoippuorkesteri ja pienen kesähitin Mä täytän aikaa polkaissut uusi artisti Kasper. Lapsille on muun muassa oma puistodisco, sirkustyöpaja ja jättisaippuakuplien tehtailua. Ruokaa saa rekoista tai omasta eväskorista. Alppipuistossa järjestetään heinäkuun mittaan kaikkiaan kahdeksan erilaista musiikkitapahtumaa kaupungin kulttuurikeskuksen tuella.