Tony Blair: Kannan vastuun Irakin sodan virheistä, toimin hyvässä uskossa

Keskiviikkona julkaistu raportti arvostelee Britannian entisen pääministerin päätöksiä ennen Irakin sotaa. Blair puolustautui syytöksiltä.

Ulkomaat
Tony Blair brittisotilaiden kanssa Basrassa, Irakissa, joulukuussa 2004.
Tony Blair brittisotilaiden kanssa Basrassa, Irakissa, joulukuussa 2004.Adrian Dennis / EPA

Britannian entinen pääministeri Tony Blair sanoi kantavansa vastuun Irakin sodan virheistä. Blairin mukaan hän toimi hyvässä uskossa ja sen mukaan, minkä hän uskoi olevan maalle parhaaksi.

Britanniassa julkaistiin keskiviikkona seitsemän vuotta valmisteltu raportti Yhdysvaltain, Britannian ja niiden liittolaisten hyökkäyksestä Irakiin vuonna 2003. Se arvosteli jyrkin sanankääntein Blairin hallituksen päätöksentekoa ja suunnitelmia vuonna 2003 käydyn sodan yhteydessä.

– Raportin pitäisi saattaa päätökseen syytökset epärehellisyydestä, valheista ja harhautuksesta, Blair sanoi lausunnossaan.

Raportin mukaan Blair tai hänen hallituksensa eivät vääristelleet tietoisesti tiedustelutietoja Irakin joukkotuhoaseista. Sotaa perusteltiin joukkotuhoaseilla, joita ei sodan jälkeen löytynyt.

Raportti ei myöskään ottanut suoraan kantaa sodan laillisuuteen. Raportin laatimista johtanut John Chilcot kuitenkin sanoi, että sodan lailliset perusteet olivat kaukana tyydyttävistä.

Lähteet: Reuters, AP