Tutkimus: Kalatkin osaavat huijata ja taktikoida

Lintujen ja apinoiden on tiedetty osaavan muuttaa käytöstään sen mukaan, mikä tuottaa parhaiten tulosta. Tuoreen tutkimuksen mukaan siihen pystyvät myös kalat. Puhdistajakalat auttavat muita pääsemään eroon loisista, mutta nappaavat palveluksistaan tilaisuuden tullen omin luvin lisämaksun.

Ulkomaat
Kapearuumiinen kala, jolla on siniset evät ja pyrstö sekä musta raita kyljessä.
Australian koralliriuttojen puhdistajalaji huijaa sen mukaan, kuinka suuri kilpailu puhdistajien palveluista on. Simon Gingins / Konstanzin yliopisto

Koralliriutoilla elävät puhdistajakalat napsivat ruoakseen loisia toisten kalojen iholta ja limakalvoilta. Tutkijat ovat kuitenkin huomanneet, että joidenkin puhdistajalajien naaraat osaavat samalla siepata asiakkaaltaan ravinteikasta limaa, ennen kuin kiitävät tiehensä. Puhdistajat myös vaihtelevat taktiikkaansa tilanteen mukaan.

Tutkija Sandra Binning sveitsiläisestä Neuchâtelin yliopistosta kertoo, että huijaavien ihmisten tavoin kalat valitsevat uhrit, joista on niille eniten etua, ja teeskentelevät rehellistä, kun siitä on mainosmielessä hyötyä.

Niinpä uhrit ovat useammin isoja kaloja kuin pieniä, koska limaa on isoilla enemmän. Pienistä kaloista puhdistajat saattavat tyytyä noppimaan isojen nähden pelkästään loisia myös siksi, että luotettavalta vaikuttava työläinen houkuttelee isoja kaloja.

– Rajansa kuitenkin kaikella. Hyvin isoja petokaloja ei huijata koskaan, koska niiltä voi saada ankaran rangaistuksen, Binning kertoo.

Melkein kaikki huijarit ovat naaraita, sillä toisten kalojen limassa on ravinteita, jotka auttavat palautumaan mätimunien tuottamisen aiheuttamasta stressistä. Loisista näitä ravinteita ei saa.

Kilpailutilanteessa ei kannata menettää asiakkaita

Suuri kirjava kala suu auki, suussa ui pieniä siivoojakaloja.
Siivoojakalat uskaltautuvat työssään isännän tai emännän suuhunkin. Simion Gingins / Konstanzin yliopisto

Binning ja hänen kollegansa havaitsivat äskettäin, että Australian vesillä elävä Labroides dimidiatus -puhdistajalaji osaa sovittaa taktiikkansa "markkinoiden mukaan", kuten Binning asian ilmaisee.

– Jos jossakin on paljon puhdistajia samalla alueella, kilpailu on kovaa. Silloin puhdistajat haluavat säilyttää hyvän maineensa ja käyttäytyvät paljon rehdimmin kuin paikoissa, joissa niitä on vain muutamia.

Binningin mukaan tulokset ovat iso edistysaskel eläinten taktisten päätösten ymmärtämisessä. Aiemmin on tiedetty, että linnut ja apinat osaavat muuttaa taktiikkaansa tilanteen mukaan.

– Tuloksemme lisäävät tietämystä siitä, miten myös koralliriuttojen kalayhteisöt osaavat kehittää monimutkaisia sosiaalisia suhteita, Binning sanoo tutkimuksesta, joka esiteltiin kokeellisen biologian yhdistyksen SEB:n kokouksessa tällä viikolla Brightonissa Britanniassa.

Puhdistajia voi nähdä työssään tässä videossa (siirryt toiseen palveluun).