1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Uusi pakastuskeskus säilöö Tampereen Biopankin veri-ja kudosnäytteet jopa vuosisadoiksi

Tampereella ihmisistä peräisin olevia näytteitä siirretään uusiin tiloihin Kaupin kaupunginosaan. Veri-ja kudosnäytteet säilötään pakastimiin, joissa niitä voidaan pitää jopa sukupolvien ajan. Tarkoituksena on selvittää eri sairauksien syitä ja löytää uusia hoitomenetelmiä.

tiede
Yle Uutiset Pirkanmaa: Syväjäädytystä Tampereella
Yle Uutiset Pirkanmaa: Syväjäädytystä Tampereella

Tampereen Kauppiin on siirretty jo viikon ajan veri- ja kudosnäytteitä, joita on tähän mennessä säilytetty lääketieteen eri yksiköissä Tampereella. Näytteet keskitetään yliopiston uuteen Arvo -rakennukseen, jonne on jo asennettu nelisenkymmentä jättimäistä pakastinta.

Kaupin kampuksen pakastuslaitteissa veri- ja kudosnäytteitä voidaan pitää lähes rajattoman pitkään. Näin nykyisten potilaiden kudosnäytteet saattavat hyödyttää lääketiedettä vielä satojen vuosien päästä.

Pakastetut näytteet tulevat lääketieteen opiskelijoiden, tutkijoiden sekä esimerkiksi Tampereen Biopankin käyttöön, kertoo johtaja Petteri Malkavaara Tampereen yliopiston laboratoriopalveluista.

Veri- ja kudosnäytteitä säilötään muun muassa paikallisiin tutkimushankkeisiin. Näitä ovat esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien tutkimus, syöpätutkimus ja lapsuusiän diabetes.

Näytteiden avulla näytteiden antajat voivat tulevaisuudessa auttaa sellaisia potilaita, joilla on sama sairaus kuin näytteen antajalla. Jatkossa tiedote asiasta ja suostumuslomake postitetaan kaikille potilaille sairaalan kutsun yhteydessä.

Lue seuraavaksi