Hypo arvioi Brexitin vaikutuksia: Suomenkin talous jäähtyy, mutta ei jäädy

Britannian toissaviikkoinen EU-äänestystulos varjostaa myös Suomen talousnäkymiä, Suomen Hypoteekkiyhdistys toteaa talouskatsauksessaan.

Kotimaa
Britannian lippu ja pörssikäyrä.
Yle Uutisgrafiikka

Talous jäähtyy, mutta ei jäädy, luonnehtii Suomen Hypoteekkiyhdistys eli Hypo Britannian mahdollisen EU-eron eli Brexitin vaikutuksia Suomen talouteen. Luottolaitos kertoo arviostaan tänään torstaina julkistamassaan talouskatsauksessa.

Ilman tätä yllätystä talousennustetta olisi täytynyt korjata ylöspäin, nyt lukuja revitään alas.

Suomen Hypoteekkiyhdistys

Britannia äänesti maan EU-eron puolesta juhannusviikolla. Äänestystulos varjostaa myös Suomen talousnäkymiä, Hypo sanoo.

– Ilman tätä yllätystä talousennustetta olisi täytynyt korjata ylöspäin, nyt ennustelukuja revitään alas. Suomi kulkee kohti taantumaa: kolaus jää nykytiedon valossa hetkelliseksi, mutta riskit ovat suuret, Hypo kirjoittaa katsauksessaan.

Brexitin jälkeen Suomen kasvu lepää entistäkin selvemmin kotimarkkinoiden varassa, talouskatsauksessa todetaan. Veturina toimii rakennusala.

"Kilpailukykysopimus vahvistaa näkymiä"

Luottolaitoksen mukaan Suomen talouden rakennemurrosta ja kestävää kasvua hidastaa osaltaan heikko kustannuskilpailukyky. Tilanteen korjaaminen vaatii olemattomia palkankorotuksia monena tulevana vuotena, Hypo sanoo.

Tuore kilpailukykysopimus vahvistaa Suomen tulevaisuuden näkymiä, Hypo arvioi. Se kohentaa hitaasti kustannuskilpailukykyä, tämä taas parantaa vientiä ja työllisyyttä vähitellen.

Vielä tänä vuonna Suomen vienti supistuu, katsauksessa sanotaan. Myös ensi vuonna se jää vaisuksi.

Matalat korot ovat oire surkeasta taloustilanteesta.

Suomen Hypoteekkiyhdistys

Korkojen nousua ei euroalueella ole näköpiirissä.

– Brexitin harvoja hopeareunuksia ovatkin matalien lainakorkojen jatkuminen asuntovelallisille ja yrityksille lähivuodet. Matalat korot ovat toisaalta saman kolikon kääntöpuoli ja oire surkeasta taloustilanteesta ja -odotuksista, Hypo toteaa.

Hypo julkistaa talouskatsauksensa kahdesti vuodessa.