1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puolustusvoimat muutti kantaansa virkapuvun käytöstä Pride-kulkueessa

Puolustusvoimien kanta työntekijän virka-asussa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Pride-kulkueessa esiintymiseen on vaihdellut parin päivän sisällä.

Kotimaan uutiset
Ylikersantti Juho Pylvänäinen marssi virkaunivormussaan Helsinki-Pridessa 2. heinäkuuta.
Ylikersantti Juho Pylvänäinen marssi virkaunivormussaan Helsinki-Pridessa 2. heinäkuuta.Kira Hagström

Puolustusvoimissa työskentelevä ylikersantti Juho Pylvänäinen sai esiintymisellään sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien ja etujen puolesta pidetyssä Pride-kulkueessa lauantaina Helsingissä todellisen mediakohun aikaan.

Pylvänäisen tempausta on, puolesta ja vastaan, kommentoitu lauantaista asti kiihkeästi sosiaalisessa mediassa.

Pylvänäisen työnantaja, Puolustusvoimat, on puolestaan parin päivän sisällä vaihtanut kantaansa täysin tapaukseen liittyen. Tiistaina Puolustusvoimien tiedottaja Henrik Gahmberg ilmaisi kantansa asiaan Ylelle lähettämässään sähköpostissa seuraavasti.

"Emme näe tarkoituksenmukaisena ja suotavana, että yksittäinen sotilas esiintyisi sotilaspuvussa vapaa-ajalla vastaavanlaisissa tilaisuuksissa, koska silloin sen perusteella sotilaan käyttäytymisellä ja esiintymisellä luodaan vastaavalla tavalla kuvaa Puolustusvoimista."

Kommentin saamiseen meni useampi päivä.

Tänään keskiviikkona Puolustusvoimien viestintäjohtaja Jan Engström tarkensi lausuntoa muun muassa Ilta-Sanomissa (siirryt toiseen palveluun). Engströmin mukaan Puolustusvoimien lausunto oli tarpeettoman tiukka ja Pride-kulkueeseen osallistuminen virkapuvussa onkin jokaisen omassa harkinnassa.

Juttua muokattu 6.7.2016 klo 18.25

Jutusta poistettu maininnat siitä, että puolustusministeri Jussi Niinistö kommentoisi asiaa keskiviikon klo 20.30 TV-uutisissa ja A-studiossa.

Lue seuraavaksi