Kilpailu energiamuotojen välillä on kiristynyt – kaukolämpöliittymiä kaupataan alennuskampanjalla

Kuopion Energia tarjoaa kaukolämpöliittymiä 30 prosentin alennuksella, jotta saisi verkkoon mahdollisimman paljon asiakkaita. Kilpailevana energiamuotona on perustamiskustannuksiltaan tuplasti kalliimpi maalämpö, joka kääntyy vuosien päästä edullisemmaksi halvempien käyttökustannusten vuoksi.

geoterminen energia
Omakotitalon rakennustyömaa.
Marianne Mattila / Yle

Kuopion Energia kauppaa kaukolämpöliittymiä 30 prosentin alennuksella uudella asuntoalueella Hiltulanlahdessa, jotta saisi verkkoon mahdollisimman paljon asiakkaita. Kaukolämpöverkko on sitä kannattavampi, mitä useampi talo liittyy alueelle vedettyyn verkkoon. Alueen kilpailevana vaihtoehtona on maalämpö, jonka asiakas hankkii itse tontilleen.

Kuopion Energian energiainsinööri Teemu Tirkkonen kertoo, että kilpailu asiakkaista energiamuotojen välillä on kiihtynyt 90-luvun jälkeen.

– Tottakai haluamme olla kilpailussa mukana. Pientalojen puolella jokaisesta liittymästä kilpaillaan.

Kaukolämpö vs. maalämpö – "Nyt on ostajan markkinat"

Asiakkaan kaukolämmön kustannukset muodostuvat perustamiskuluista ja kuukausittain maksettavasta perusmaksusta sekä energiankulutuksesta. Perustamiskuluihin kuuluu kaukolämpöliittymä sekä asiakaslaitteet ja niiden asennus.

Kuopion Energian normaalihintainen kaukolämpöliittymä maksaa 3 300 euroa. Kun summaan lisätään asiakaslaitteet ja niiden asennus, perustamiskustannukset ovat energiainsinööri Tirkkosen mukaan noin 6 000 euroa.

Kaukolämmön suurin kilpailija on maalämpö, jonka valttina ovat edulliset käyttökustannukset. Sen sijaan perustamiskustannukset ovat kaukolämpöä tuplasti suuremmat. Kuopiolaisen PR-Lämpö yrityksen Jani Pasanen kertoo uuden omakotitalon maalämmön perustamiskustannusten olevan noin 12 000 euroa.

Uuden omakotitalon maalämmön kustannukset koostuvat maalämpöpumpusta, lämpökaivon porauksesta, keruuputkiston asennustöistä ja kytkennöistä lämmönjakoverkostoon.

Maalämmön kustannukset ovat Pasasen mukaan laskeneet viime vuosina, koska kilpailu on kiristynyt ja laitteistojen hinnat ovat aikaisempaa huokeammat.

Pasanen kertoo, että kustannukset ovat laskeneet myös ilmaston lämpenemisen vuoksi. Nykyisin maalämpökaivon ei tarvitse olla yhtä syvä kuin aikaisemmin.

– Kyllä nyt on ostajan markkinat, pohtii Pasanen energiamuotojen kilpailua.

Maalämpö päihittää kaukolämmön kokonaiskustannuksissa

Maalämpö tulee vuosien päästä kaukolämpöä edullisemmaksi, koska käyttökustannukset ovat pienemmät. Arviot käännekohdasta vaihtelevat reilusti kilpailevien energiamuotojen välillä.

Kuopion Energian Teemu Tirkkosen arvion mukaan maalämpö ja kaukolämpö ovat tasoissa kustannuksiltaan kahdeksasta kymmeneen vuoden päästä. PR-Lämmön Pasanen arvioi, että maalämpö saavuttaa kaukolämmön kustannuksissa kolmessa neljässä vuodessa.

Asiakkaiden energiankulutus ja käyttötarpeet vaihtelevat, joten moni voi mennä hämilleen energiavaihtoehtojen välillä. Kuopion Energian energiainsinööri Tirkkonen kehottaa asiakkaita miettimään, kuinka paljon he ovat itse halukkaita käyttämään aikaa ja mielenkiintoa energia-asioihin. Hän pitää kaukolämpöä huolettomampana, koska asiakkaiden ei tarvitse perehtyä laitteiden toimintaan.

– Kaukolämpöasiakkaat eivät välttämättä edes käy lämmönjakohuoneessa. Jos on maalämpö, pitää olla kiinnostunut siitä ja tietää miten se toimii, pohtii Tirkkonen.