Tiedätkö, mikä on jääkaappisi kylmin kohta? – Liian lämmin ja väärin täytetty jääkaappi voi olla terveysriski

Kesäaika asettaa omat haasteensa ruoan säilytykselle. Kuluttajalle elintarvikkeiden kylmäketju alkaa jo kaupan kassalta.

terveys
jääkaappi, kodinkoneet, pakastinlokero
Lasse Laitinen / Yle

Kuluttajan vastuu ruoan kylmäketjusta alkaa heti ruokakaupan ovesta ulos astuttaessa. Kesällä kylmälaukku on paras ostoskassi herkästi pilaantuville elintarvikkeille.

– Kaikki liha- ja kalatuotteet, iskukuumentamattomat maitotaloustuotteet ja valmisruoat pilaantuvat nopeasti lämpimässä, sanoo Pirkanmaan Martat ry:n toiminnanjohtaja Marja Kuuteri-Kallio.

Kotiin tai mökille saavuttaessa ensimmäinen tehtävä on kylmälaukun tyhjentäminen jääkaappiin.

Mitä täydempi jääkaappi on, sitä kylmemmälle se kannattaa säätää.

Marja Kuuteri-Kallio

Kylmä valuu alaspäin

– Mitä täydempi jääkaappi on, sitä kylmemmälle se kannattaa säätää. Yleensä sopiva lämpötila on +5 astetta. Kaikkein kylmimmät kohdat löytyvät yleensä jääkaapin alahyllyltä, ovi on jääkaapin lämpimin paikka. Vihannekset tulee säilyttää niille tarkoitetuissa laatikoissa.

Tuotteiden käyttöpäivämäärät kannattaa tarkastaa. Esimerkiksi rasvattomassa maidossa voi olla hyvinkin pitkiä käyttöaikoja, mutta avattuna tuotteet pilaantuvat nopeasti myös kylmässä.

– Jo pilaantunutta tuotetta ei saa syötäväksi edes kypsentämällä, Kuuteri-Kallio painottaa. Esimerkiksi tuore jauheliha kannattaa ottaa yleensä jääkaapista vasta siinä vaiheessa, kun sitä ruoanlaitossa tarvitsee.

– Kesäaikana kokattu ruoka pitää laittaa hieman lämpöisenä jääkaappiin, sitä ei saa jättää huoneenlämpöön pitkäksi aikaa. Hyvin jäähdytetty, kastikepohjainen jauheliha säilyy jääkaapissa pari vuorokautta edellyttäen, että se pysyy koko ajan kylmänä.

Mikäli ruokaa lämmitetään uudelleen, niin se kannattaa kuumentaa kiehuvan kuumaksi pöpöjen nujertamiseksi.

Mökille ilman jääkaappia

Jos mökillä ei ole jääkaappia, niin silloin mukaan kannattaa ottaa vain sellaisia elintarvikkeita, jotka säilyvät huoneenlämmössä. Iskukuumennetut tuotteet, kuivatut elintarvikkeet ja täyssäilykkeet pitävät turvallisesti nälän loitolla haastavissa olosuhteissa Marja Kuuteri-Kallio summaa.

– Hätätapauksessa voi kaivaa vanhaan tapaan kuopan maahaan, se auttaa vähän pilaantuvien elintarvikkeiden säilymisessä. Kannattaa kuitenkin upottaa koko kylmälaukku kuopan pohjalle, etteivät jyrsijät pääse ruokatavaroihin käsiksi.

Ruokien säilytysasioissa maalaisjärjellä pärjää aika pitkälle.

Marja Kuuteri-Kallio

Kesämökkiläisten ja kesävieraiden kannattaisi suunnitella etukäteen mitä elintarvikkeita kukin tuo mukanaan. Juustoja ja makkaroita tuodaan yli tarpeen, ja autossa lämmenneet ja muussaantuneet tuliaismarjat homehtuvat nopeasti. Mansikoille muovipussi on pahin mahdollinen säilytyspaikka, toteaa Marja Kuuteri-Kallio.

– Ruokien säilytysasioissa maalaisjärjellä pärjää aika pitkälle. Käsihygieniaa ei saa unohtaa, varsinkin jos tekee ruokaa suuremmalle joukolle.