Entinen pääministeri puolustaa Saddam Husseinin syrjäyttämistä Irakissa

Britannian entinen pääministeri Tony Blair puolustaa voimakkaasti maansa toimia Irakissa. Blair on osin eri mieltä keskiviikkona julkistetun Irakin sotatoimia arvostelevan raportin kanssa.

Tony Blair Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Britannian entinen pääministeri Tony Blair sanoo Irakin entisen johtajan Saddam Husseinin kaatamiseen johtaneiden sotatoimien olleen oikea ratkaisu. Hän puolusti  tiedotustilaisuudessa voimakkaasti maansa toimia ja sanoi, että  Irakissa on nyt vaaleilla valittu ja toimiva hallitus. Blairin mukaan maailman on parempi paikka ilman Saddam Husseinia.

Blair sanoi, että hän on totaalisesti eri mieltä arvioista, joiden mukaan Saddam Husseinin olisi pitänyt jatkaa Irakin johdossa.

"Irakiin lähtö uran tuskallisin päätös"

Entinen pääministeri sanoi harkinneensa Irakin operaatiota tarkoin ja luonnehti sitä pääministeriuransa tuskallisimmaksi päätökseksi. Hän sanoi myös ottavansa toimista Irakista täyden vastuun. Tiedustelua ja sotilasjohtoa ei pidä arvostella tehdyistä päätöksistä, painotti Blair.

Entinen pääministeri sanoi, että jos monet muut olisivat tehneet hänen asemassaan samoja arvioita, myös virhearvioita. Hän myönsi, että tiedustelutieto Irakista oli ollut vääränsuuntaista. Britannia ja Yhdysvaltain johtama koalitio olivat varautuneet toisenlaiseen kehitykseen sodan jälkeen Irakissa. Maan sisäisiin väkivaltaisuuksiin eri ryhmienvälillä ei osattu varautua.

Blair korosti, ettei hän kadu Saddamin kaatamista, mutta sanoo tunteneesta toimista "enemmän katumusta, surua ja anteeksi pyytämisen tarvetta, enemmän kuin kukaan voi kuvitella". Tässä tiedotustilaisuuden kohdassa Blarin ääni murtui.

"Sotatoimista ei tehty salaisia sitoumuksia"

Pääministeri kuitenkin korosti, että parlamenttia ei johdettu harhaan.

– Sodasta ei tehty salaisia sitoumuksia, vakuutti  entinen pääministeri Blair.  Hän sanoo myös tienneensä, että päätöstä vastustettaisiin.

Blair sanoi puuttuvansa Chilcotin raportin syytöksiin riittämättömästä suunnittelusta.  Ex-pääministeri myönsi, että jälkikäteen ajatellen suunnittelu olisi voinut olla toisenlaista. Hän viittasi kuitenkin Saddamiin, joka sanoi käyttäneensä kemiallisia aseita.

– Diktaattori valehteli niistä, mutta olisitteko ottaneet itse riskin jättämällä hänet valtaan? 

Blairin ja Yhdysvaltain presidentin George Bushin muistioita Irakin sotaa edeltävistä julkistetaan samaan aikaan Chilcotin raportin kanssa. Niistä käy ilmi koalitiojohtajien ajatuksia ja puntarointia operaation valmistelusta.