1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Video: Ylikersantti Juho Pylvänäinen on tyytyväinen Pride-kohun nostattamaan keskusteluun

Merivoimien rannikkolaivastossa Turussa työskentelevä ylikersantti Juho Pylvänäinen sai lauantaisella esiintymisellään virka-asussa Pride-kulkueessa Helsingissä kohun aikaan. Pylvänäinen ei ole huolissaan työpaikkansa puolesta.

Kotimaan uutiset
Uutisvideot: Ylikersantti Juho Pylvänäinen kommentoi Pride-kohua
Uutisvideot: Ylikersantti Juho Pylvänäinen kommentoi Pride-kohua

Merivoimien rannikkolaivastossa Turussa ylikersanttina työskentelevän Juho Pylvänäisen mielestä Puolustusvoimissa on vielä tehtävää esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasavertaisuuden eteen. Oman työnantajansa tuntien ongelmia ei Pylvänäisen mukaan ole kuitenkaan joka puolella.

– Olen itse työskennellyt aikaisemmin ihmisten kanssa, jotka kuuluvat seksuaalivähemmistöön. Niissä työyhteisöissä se ei ole ollut ongelma. En voi tietenkään yleistää.

Ylikersantti Juho Pylvänäinen Pride-kulkueessa Helsingissä.
Ylikersantti Juho Pylvänäinen Pride-kulkueessa.Kira Hagström

Pylvänäisen mukaan vielä vuosi sitten Puolustusvoimissa suhtautuminen Prideen osallistumiseen oli salliva. Nyt kommentoinnissa on Pylvänäisenkin mielestä ollut jonkinmoista sekaannusta.

– Puolustusvoimien viestintäjohtajan Jan Engströmin tämänpäiväinen lausunto aiheesta päättää osaltaan keskustelua siitä, oliko minun esiintymiseni Pridessa luvallista vai ei. Nyt voidaan siirtyä keskustelemaan siitä, osallistuuko Puolustusvoimat virallisesti Prideen ja mitä tehdään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman parantamiseksi Puolustusvoimissa ylipäätään.

Pylvänäinen viittaa kannassaan siihen, miten eri viranomaiset muissa Pride-kulkueiden maissa ovat viime lauantainakin osallistuneet kulkueisiin. Ihmisoikeudet sekä vähemmistöjen oikeudet ovat Pylvänäiselle itselleen erittäin tärkeitä, ja siksi hän on tyytyväinen, että aiheesta keskustellaan.

– Sosiaalinen media on tähän keskusteluun hyvä kanava, koska se tavoittaa ison osan suomalaisista ihmisistä. Sillä voi rikkoa niiden ihmisten kuplaa, jotka elävät niin, ettei seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä ole olemassa. Somessa saadaan näille asioille ja ihmisoikeuksille hyvä näkyvyys.

Lue seuraavaksi