Tangokuningas Aki Samuli luovuttaa kruunun seuraajalleen: "Kuka tahansa heistä lunastaa paikkansa"

Tangokuninkaaksi viime kesänä kruunattu Aki Samuli luovuttaa kruununsa tänään seuraajalleen. Vaikka haikeutta on ilmassa, hetki on Aki Samulin mukaan pohjimmiltaan iloinen. Tangokuningasfinalistit lähtevät finaaliin valmiina mahdolliseen elämänmuutokseen.

kulttuuri
Tangokuningasfinalistit 2016: Petri Ritari, Mika Lappalainen, Benjamin Enroth, Marco Lundberg, Visa Luttinen ja Markku Uhlbäck.
Tangokuningasfinalistit 2016: Petri Ritari, Mika Lappalainen, Benjamin Enroth, Marco Lundberg, Visa Luttinen ja Markku Uhlbäck.Viacheslav Vinokurov/Seinäjoen Tangomarkkinat

Aki Samuli kruunattiin tangokuninkaaksi Seinäjoen Tangmarkkinoilla viime kesänä. Kaksi orkesterikeikkaa ennen voittoa tehneestä Aki Samulista tuli ympäri Suomea kiertävä viihdyttäjä. Nyt takana on pari sataa keikkaa ja toinen levy tekeillä. ”Oma itse” alkaa löytyä.

– Voiton jälkeen ei tiennyt oikeastaan mistään mitään. Tämä on ollut oppimatka. Olen löytänyt sävyjä ja pintoja itsestäni, ja se näkyy musiikissani. Uuden musiikin myötä kasvan omaan artistiuteen, Aki Samuli sanoo.

Tangokuningas Aki Samuli Yle Pohjanmaan haastattelussa Tangokadulla.
Tangokuningas Aki Samuli Yle Pohjanmaan haastattelussa Tangokadulla.Olli Koski/Yle

Aki Samuli on päässyt pikaisesti kuulemaan tangokuningasfinalistien laulua.

– Porukka on tasaväkinen. Olen vakuuttunut, että kuka tahansa heistä kyllä lunastaa paikkansa kruunu päässä. kaikki ovat jotenkin erilaisia persoonia.

Aki Samuli toteaa, että vuosi on mennyt nopeasti. Nyt miettii, joko se meni ja pientä luopumisen tuskaakin on ilmassa.

– Mikään ei kuitenkaan lopu, ympyrä vaan sulkeutuu. Oikeastaan on iloinen asia, että valta vaihtuu ja seuraagva pääsee tekemään näköistään vuotta.

Tuttuja ja uusia tangoja

Kuusi tangokuningasfinalistia odottavat torstai-illan finaalia innokkaasti. Osalle arvonnassa esitettäväksi osunut tango oli tuttu ja toivottu, osa on saanut tutustua uuteen kappaleeseen.

– Jos minut vielä kohtaat ei ollut minulle tuttu, mutta on se aika upea kappale. Erilainen ja taiteellinen. Toivottavasti se sopii minulle, toteaa Visa Luttinen ensimmäisen kierroksen tangostaan.

Misa Luttinen, Heidi Ahti ja Leena Hietaniemi kannustavat Visa Luttista tangokuningasfinaalin voittoon.
Misa Luttinen, Heidi Ahti ja Leena Hietaniemi kannustavat Visa Luttista tangokuningasfinaalin voittoon.Anri Koski/Yle

Myös Markku Uhlbäck kertoo yllättyneensä kohdalleen osuneesta Hulluna tangoon –kappaleesta.

– Kun sain tietää, ensimmäinen reaktioni oli, että hupsistakeikkaa. Kolme kertaa sen kuunneltuani ajattelin, että tästä tulee hyvä.

Moni finalisteista on osallistunut tangokuningaskilpailuun aiemminkin. Suuri lava ja suuri orkesteri luovat omat haasteensa esitykselle.

– Olen ollut mukana kolme kertaa, mutta joka kerta on vähän erilainen, eikä se koskaan ole tuntunut samalta, sanoo Marco Lundberg.

Huolellista valmistautumista elämänmuutokseen

Tangokuningaskisan finalistit kehuvat kilvan yhteishenkeään. Välillä jopa kuulemma unohtuu, että ollaan kilpailussa.

Finaalipäivään on valmistauduttu ja mahdollisen voiton mukanaan tuomasta elämänmuutoksesta puhuttu läheisten kanssa. Hetken mielijohteesta kukaan ei ole lähtenyt kisaan, vaan siviilielämän kuviot on mietittynä ja sekä finaaliin että mahdolliseen kuninkuuteen valmistautuminen tehty huolella.

– Olen tehnyt keikkaa ja aivopessyt itseäni lauluilla, joita on tulossa finaaliin. Perheen kanssa on oltu ja laulutunneilla käyty, sanoo finalisti Benjamin Ehroth.

Alajärveltä Eila Ahopelto ja Benjamin Enroth halaavat.
Alajärveläinen Eila Ahopelto fanittaa kuningasfinalisti Benjamin Enrothia.Anri Koski/Yle

Petri Ritarille Seinäjoen Tangomarkkinat on tuttu juttu, sillä hän on ollut mukana aiemminkin ja tapahtuma järjestetään seinäjokisen kotikulmilla.

– On mahtava olla kotiyleisön edessä, Ritari sanoo.

Tangolaulukilpailun tuomaristo hakee kokonaisuutta. Ei pelkkää lauluääntä. Sen tietävät myös tangokuningasfinalistit ja uskovat, että finaaliesitys – vaikka hyvin tärkeä onkin – on silti vain osa ratkaisua. Kuningasehdokkaita on seurattu pitkään.

– Ei ravikuninkuuttakaan voiteta yhdellä lähdöllä. Kolme lähtöä pitää ravata, naurahtaa finalisti Mika Lappalainen.