Puolustusministeri Niinistö väläyttää lakimuutoksia – ”Sotilasalueiden ylle ei noin vain voi lennokilla tulla pörräämään”

Kesäkuussa pidetyn Baltops-harjoituksen yllä Itämerellä oli luvatta lentänyt miehittämättömiä lennokkeja, ruotsalaislehti Dagens Nyheter kertoi maanantaina.

A-studio
Jussi Niinistö A-studion vieraana 6. heinäkuuta.
Jussi Niinistö A-studion vieraana 6. heinäkuuta.Yle

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan on tarvetta lakimuutoksille, jotta miehittämättömät lennokit eivät voi luvatta lennellä sotilasalueiden yllä.

Ruotsalaislehti Dagens Nyheter kertoi maanantaina, että Baltops-sotaharjoituksen yllä Itämerellä oli luvatta lentänyt miehittämättömiä lennokkeja.

– On selvää, että sotilasalueiden ylle ei noin vain voi lennokilla tulla pörräämään, Niinistö sanoi Ylen A-studiossa keskiviikkona.

Niinistön mukaan lainsäädäntöä on syytä tarkistaa. Hän sanoi Suomen puolustushallinnon selvittävän nyt asiaa.

Niinistö sanoi, että on vaikea havaita, minkä tahon lähettämiä lennokit ovat. Dagens Nyheterin lähteiden mukaan tunnistamattomat lennokit lensivät yöllä tuhannen metrin korkeudessa.

– Aluevalvontalaki antaa tietysti mahdollisuuden ampua [lennokki] alas, mutta se on selvä, että pitäisi ensin selvittää, että kenen se lennokki on, Niinistö sanoi.

– Jos on kyseessä vieraan valtion lennokki, silloin sen saa ottaa alas.