Yhdysvallat ja Venäjä sopivat yhteistyön tiivistämisestä Syyriassa

Yhdysvallat ja Venäjä ovat sopineet sotilaallisen koordinaation tehostamisesta Syyriassa. Maiden johtajien mukaan YK:n johtaman rauhanneuvottelun uudelleen aloittaminen olisi tärkeää.

Ulkomaat
helikopteri ilmassa
Venäläinen Mi-28 taisteluhelikopteri Syyriassa toukokuussa.Sergei Tširikov / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sopivat puhelinkeskustelussa keskiviikkona tiivistävänsä maiden yhteistyötä Syyrian konfliktin ratkaisemiseksi.

Valkoisen talon tiedotteen mukana Obama painotti myös poliittisen transition tarpeellisuutta Syyrian konfliktin lopettamiseksi, kuin myös humanitaarisen avun pääsyä alueelle.

Kreml totesi tiedotteessaan, että Putin pyysi Obamaa myös avustamaan maltillisten opposition ryhmien ja ”terroristiryhmien kuten Al-Nusran rintaman” erottelussa.

Presidentit painottivat YK:n rauhanneuvottelujen merkitystä rauhan saavuttamisessa Syyriaan. Sodan päättämiseen tähtäävät rauhanneuvottelut katkesivat huhtikuussa Genevessä.

Toukokuussa Yhdysvallat torjui ehdotuksen tehdä Syyriassa yhteisiä ilmaiskuja Venäjän kanssa.

Yhdysvaltain erikoisjoukkojen sotilaat tukevat Syyrian opposition taistelijoita, mutta eivät itse osallistu taisteluihin. Venäjä puolestaan on tehnyt ilmaiskuja Syyriassa viime syyskuusta alkaen. Venäjä toimii alueella presidentti Bashar-al-Assadin tukemiseksi.

Keskiviikkona Syyriaan julistettiin tilapäinen tulitauko. Syyrian armeija lupasi noudattaa tulitaukoa muslimien paastokuukauden ramadanin päättävän juhlan ajan.

Lähteet: AFP, Reuters