Sokerijuurikas kasvaa hyvin

Juurikkaan sato-odotukset ovat hyvät. Kasvukausi on Sucroksen mukaan käynnistynyt suotuisasti.

Sucros
Sokerijuurikaspeltoa.
Lassi Nuolivaara / Yle

Sokerijuurikkaan kasvukausi on käynnistynyt hyvin sen pääviljelyalueilla Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Hämeessä ja Etelä-Pohjanmaalla.

– Kasvuolosuhteet ovat tähän asti olleet erinomaiset, sillä kosteutta ja aurinkoa on ollut juuri sopivasti. Tällä hetkellä sato-odotukset ovat varsin hyvät, kertoo maatalousjohtaja Tero Tanner Sucros Oy:stä.

Juurikasta viljellään tällä kasvukaudella noin 11 600 hehtaarilla hieman yli 700 viljelijän voimin. Keskimääräinen viljelyala on noin 16,5 hehtaaria.

Sokeriala muutoksessa

Suomalainen sokeritoimiala on uuden tilanteen edessä, sillä vuodesta 2017 alkaen sokerin maakohtaiset tuotantokiintiöt poistuvat EU:n alueella. Myös EU:n määrittelemä vähimmäishinta poistuu, ja sokerin hinta voi jatkossa vaihdella samalla tavalla kuin viljojen hinnat.

– Meille tämä tuo lisää uskoa tulevaisuuteen. Kiintiö ei enää rajoita tuotantoa 81 miljoonaan kiloon, mikä on ollut Suomen maakiintiö. Määrä vastaa vain noin puolta Suomen sokerinkulutuksesta. Tavoitteenamme on lisätä juurikkaan viljelyalaa noin 30 prosentilla yli 14 000 hehtaariin ja sokerin tuotantoa noin 100 miljoonaan kiloon, sanoo Sucroksen maatalousjohtaja Tero Tanner.

Sokerijuurikasala on esillä Okra-maatalousnäyttelyssä Oripäässä.

Lähteet: Sucros Oy:n tiedote