Eteläkarjalaiset tuotteet kiinnostavat nyt kaukomailla

Kauppakamarin vahvistamien ulkomaankauppatodistusten määrä on kasvanut kymmeniä prosentteja vuodesta 2009 lähtien. Erityisesti vienti vetää nyt Venäjälle, Lähi-Itään, Arabimaihin ja Kiinaan.

vienti
Valmista lämpökäsiteltyä puutavaraa Uimaharjun sahalla.
Valmista lämpökäsiteltyä puutavaraa Uimaharjun sahalla.YLE / Heikki Haapalainen

Eteläkarjalaisyritysten vienti EU:n ulkopuolisiin maihin on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Etelä-Karjalan kauppakamarin vahvistamien ulkomaankauppatodistusten määrä on kasvanut vuodesta 2009 vuoteen 2015 lähes 40 prosenttia.

– Toissa vuosi oli ennästys vuosi, mutta viime vuosi oli hyvin samanlainen, kertoo Etelä-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Mika Peltonen.

Venäjän rinnalle merkittäviksi vientikohteiksi ovat nousseet Lähi-Itä, Arabimaat ja Kiina. Suurimpia vientituotteita ovat metsäteollisuuden tuotteet ja puujalosteet, joita menee erityisesti Arabimaihin.

EU edelleen suurin vientikohde

Etelä-Karjala on aina ollut eturintamassa Venäjän viennin suhteen, mutta nyt vienti kasvaa myös kaukaisempiin maihin. Kauppakamarin toimitusjohtaja toivoo, että kaupankäynti kaukomaille kasvaisi entisestään.

– On huojentavaa, että vienti vetää. Se näkyy lisääntyneenä tuotantona ja työnä, Peltonen pohtii.

Peltosen mukaan kauppakamareiden leimaamien vientikaupan asiakirjojen määrä on kasvanut muissakin maakunnissa, mutta ei yhtä paljon kuin Etelä-Karjalassa.

Viennin kasvu kaukomaille ei kuitenkaan korvaa EU:n sisällä käytävän kaupan hiipumista. Ulkomaankaupan kokonaismäärä Etelä-Karjalasta on hiipunut viime vuosina, koska suurin osa maakunnan tuotteista viedään kuitenkin edelleen EU-maihin.

Tullin tilaston mukaan ulkomaankauppa on viime vuosina laskenut 2-3 prosenttia vuodessa.