Luontokuvaajat rikkoivat hautarauhaa Helsingin Hietaniemessä

Innokkaat luontokuvaajat ovat rikkoneet hautarauhaa Helsingin Hietaniemessä. Hautausmaalla pesivää kanahaukkaparia on houkuteltu kuvausetäisyydelle asettamalla oravan ja kanin raatoja hautakivien päälle.

Kotimaa
Enkelimuistomerkki haudalla.
Kalevi Rytkölä / Yle

Luontokuvaajat ovat houkutelleet Helsingin Hietaniemen hautausmaalla pesivää kanahaukkaparia kuvausetäisyydelle asettamalla oravan ja kanin raatoja hautakivien päälle.

Kuvaajien ja hautausmaan henkilökunnan välillä on ollut jo yhteenottojakin.

Asiasta tiedottanut Helsingin seudun lintutieteellinen yhdistys Tringa tuomitsee kuvaajien toiminnan ja muistuttaa sekä BirdLife Suomen huomaavaisen havainnoinnin ohjeista (siirryt toiseen palveluun) että Suomen Luonnonvalokuvaajien eettisistä periaatteista (siirryt toiseen palveluun).

BirdLife Suomen ohjeissa korostetaan muun muassa maanomistajan huomioimista ja ihmisten yksityisyyden kunnioittamista. Ohjeiden mukaan ihminen on luonnossa vain vieraana. Suomen Luonnonvalokuvaajien eettisissä ohjeissa muistutetaan myös siitä, että luonnonvalokuvaaja ei saa kuvillaan levittää valheellista tai harhaanjohtavaa informaatiota. Eli jos kuvan sisältöön on oleellisesti vaikutettu lavastamalla, tästä on mainittava, kun kuvan käyttöyhteys tällaista mainintaa edellyttää.

Tringan mukaan hautausmaan henkilökuntaa on nyt ohjeistettu ilmoittamaan välittömästi poliisille hautarauhaa häiritsevästä toiminnasta ja muusta epäasiallisesta toiminnasta. Hautarauhan rikkomisesta voidaan tuomita sakkoon.

Kanahaukka on rauhoitettu petolintu. Helsingissä pesii useita pareja, seuratuin ilmeisesti Helsingin uimastadionilla.

Älä estä linnun saalistamista

Tringassa ollaan harmissaan, kun joidenkin ajattelemattomien käytös Hietaniemen hautausmaalla tahraa kaikkien luontokuvaajien ja lintubongareiden mainetta. Tringan mukaan joillakin muilla kuvauspaikoilla on häiritty eläimiä menemällä liian lähelle, vaikka suurin osa luontokuvaajista ja lintubongareista käyttäytyy asiallisesti.

Tringan tiedotuksesta vastaava Risto Nevanlinna muistuttaa, että liian lähelle tuleva ihminen on linnulle aina stressaavaa. Lisäksi valokuvaajien tuntien päivystys voi estää linnun normaalin ravinnon saalistamisen.

– Lintu joutuu siirtymään, jos mennään liian lähelle. Tai olemalla liian lähellä estetään linnun saalistaminen. Jos valokuvaajat päivystävät pitkiä aikoja esimerkiksi pöllön läheisyydessä, pöllö ei pysty normaalisti saalistamaan itselleen ravintoa, Nevanlinna muistuttaa.

Uteliaiden aiheuttaman häiriön takia alan harrastajat myös salaavat esimerkiksi harvinaisten lajien ja pöllöjen pesintätietoja. Ne eivät siis ole kaikkien luettavissa lintuhavainnoista kertovalla Tiira.fi-sivustolla. (siirryt toiseen palveluun)

Lisätty kello 13.11. Risto Nevanlinnan haastattelu.