Hyppää sisältöön

Uutta elintä odottaa yli 400 ihmistä – varsinkin siirrettävistä sydämistä on pulaa

Viime vuonna Suomessa tehtiin ennätykselliset 391 elinsiirtoa. Siirrettävistä elimistä on silti edelleen pulaa, potilasjärjestö muistuttaa.

Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Uutta elintä Suomessa odottaa yli 400 ihmistä, potilasjärjestö Munuais- ja maksaliitto kertoo. Siirrettävistä elimistä, varsinkin sydämistä, on järjestön mukaan edelleen pula.

Siirrettävien sydänten puutetta pahentaa se, että elinluovuttajista vain joka viides soveltuu sydänluovuttajaksi. Osaltaan tähän vaikuttaa se, että aivokuolleiden elinluovuttajien keski-ikä on noussut. Yli 60-vuotias voi vielä luovuttaa munuaisen, maksan tai keuhkot, mutta sydän enää harvemmin kelpaa, kertoo professori Karl Lemström Hyksin sydän- ja keuhkokeskuksesta.

Sydänsiirrännäistä voidaan joutua odottelemaan pitkiäkin aikoja. Potilaan tilan huonontuessa apuna voidaan käyttää mekaanista tukilaitetta, kunnes sopiva sydän löytyy. 

– Sydämensiirtoa odottaa tällä hetkellä noin 30 ihmistä. Heistä 40 prosentilla on mekaaninen tukilaite. Laitteen kanssa sydämensiirtoa on pisimmillään odotettu 4,5 vuotta, Lemström sanoo tiedotteen mukaan.

Maksa- ja munuaisliitto suosittelee hankkimaan elinluovutuskortin ja kertomaan omasta kannastaan läheisilleen, vaikka lähtökohtaisesti jokainen katsotaankin elinluovuttajaksi.  Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään erikseen kieltänyt.

.
.