Vanerit eivät pidättele vandaaleja – Mäntylän sairaalaa tuhotaan häpeilemättä

Vandalismi ja hoitamaton puutarha rehottavat kilpaa hylätyllä sairaala-alueella Lappeenrannan Mäntylässä. Vartiointi ja umpeen laudoitetut ikkunat eivät pidättele ilkivallan tekijöitä.

Kuva: Tommi Parkkinen/Yle

Mäntylän sairaalan tyhjillään olevat tilat on sotkettu täysin. Kattolevyt on revitty irti, ikkunat rikottu ja vessanpöntöt lyöty kappaleiksi.

Käytävien seinistä on turha etsiä puhdasta pintaa. Kengänpohjat tarttuvat tahmeaan lattiaan.

Toisen omaisuutta on pantu pirstaleiksi sumeilematta. Tekijät palaavat rikospaikalle kerta toisensa jälkeen. Heitä ei ole saatu kiinni, vaikka vartijat partioivat alueella säännöllisesti.

– Pari koulupoikaa olemme saaneet jututettua, sanoo sairaala-alueen omistavan Finnsementin Lappeenrannan tehtaanjohtaja Jussi Puustinen.

Finnsementti osti teollisuusalueensa naapurissa sijaitsevan sairaala-alueen Lappeenrannan kaupungilta vuonna 2012. Kauppaan kuuluvat suuri puutarha- ja puistomainen tontti sekä 1930-luvulla ja vuonna 1962 valmistuneet sairaalarakennukset. Rakennukset olivat valmiiksi tyhjillään.

Sairaalan toiminta oli loppunut jo 2000-luvun alussa, ja rakennusten rappio alkanut.

Rakennusten purkaminen ei ole ajankohtaista

Jussi Puustisen mukaan Finnsementillä ei ole lisätilan tarvetta, eikä teollista toimintaa ole tarkoitus laajentaa nykyisten aitojen ulkopuolelle ainakaan 5–6 vuoteen.

Suunnitelmia sairaala-alueen varalle on kuitenkin olemassa.

Mäntylän sairaala on ollut kuusi vuotta tyhjillään. Kuva: Tommi Parkkinen/Yle

Yksi vaihtoehto on muuttaa alue tehtaan parkkipaikaksi tai varastoalueeksi.

– Mitään teollista toimintaa sairaalan alueelle ei lähivuosina ole suunnitelmissa, sanoo Puustinen.

Rappeutuvien rakennusten purkaminen tulee kysymykseen, mikäli Finnsementillä on alueelle hyötykäyttöä tai jos rakennukset varotoimenpiteistä huolimatta aiheuttavat vaaraa.

Omistaja on muun muassa purkanut palotikkaita, jotta ei-toivotut vieraat eivät pääse rakennusten katoille keikkumaan. Alimpien kerrosten ikkunoihin on lyöty umpeen vanerilevyillä.

– Rakennusten purkamisen ja alueen maisemoinnin kustannukset olisivat satoja tuhansia euroja. Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa investoimme mieluummin toimintaan, sanoo Puustinen.