Pankkien liikevoitto laski viidenneksen – syynä erinomainen viime vuosi

Suomalaiset pankit eivät yltäneet vuoden ensimmäisellä kvartaalilla viime vuoden tasolle, mutta liikevoittoa kertyi silti yli 800 miljoonaa euroa. Ennätysmatalat korot ja markkinoiden epävakaus näkyvät pankkien tuloksessa.

Kotimaa
Kaksi viidenkymmenen euron seteliä.
Henrietta Hassinen / Yle

Kotimaisten pankkien liikevoitto pieneni vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 20 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta, kertoo Tilastokeskus. Pankkien liikevoiton laskusta huolimatta tulokset ovat säilyneet hyvällä tasolla ja vakavaraisuusluvut ovat vahvistuneet.

– Tiputuksessa ei sinänsä ole mitään dramaattista. Se vain kertoo, että viime vuosi oli pankkien tulosten puolelta erinomainen, analyytikko Valtteri Vuorio Finanssialan Keskusliitosta kertoo.

Pankit onnistuivat viime vuoden tammi-maaliskuussa yltämään yhteensä yli miljardin euron liikevoittoon. Tänä vuonna vastaavassa ajassa liikevoittoa kertyi yhteensä reilut 800 miljoonaa euroa.

Markkinoiden alakuloisuus näkyy pankkien liikevoitossa. Vuorio huomauttaa, että rahoitusmarkkinoiden epävakaus on aiheuttanut sijoitustoiminnasta saatujen voittojen pienentymistä. Merkittävin seikka on kuitenkin laskeneet rahoituskatteet.

Pitkään poikkeuksellisen matalalla olleet korot ovat painaneet pankkien rahoituskatteet alas. Rahoitus- eli korkokate kertoo pankkien perusliiketoiminnasta. Katetta syntyy, kun pankit ottavat lainaa halvemmalla kuin antavat sitä. Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä pankkien rahoituskate kutistui 10 prosenttia, 545 miljoonaan euroon.

Matalien korkojen aikana pankit ovat joutuneet etsimään muita tapoja voiton tekemiseen.

– Pankit ovat pystyneet mukautumaan tähän ja kasvattamaan arvopaperikauppaan ja muuhun sijoitustoimintaan liittyvää liiketoimintaa. Nämä ovat kasvaneet samaan tahtiin kuin korkokate on pienentynyt, Vuorio kuvailee.

Osa mukautumisesta on myös kulujen leikkaamista. Viime vuosina pankkialalla on käyty tiuhaan yt-neuvotteluja.

– Varsinkin suurimmat pankit ovat kasvaneet erilaisten fuusioiden kautta ja niissä on viime aikoina karsittu päällekäistä toimintaa, Vuorio sanoo.

Samalla uusia työntekijöitä on kuitenkin palkattu lisää pankkialalle. Vuorio huomauttaa, että viime vuonna työntekijöiden määrä pankkialalla kasvoi. Perinteisten pankkivirkailijoiden tilalle palkataan digitaalisten palveluiden kehittäjiä.

Vuorio arvio tämän vuoden jatkuvan rahoitusmarkkinoilla epävakaana. Varsinkin Brexitin vaikutukset markkinoihin aiheuttavat epävarmuutta. Samalla on kuitenkin havaittavissa merkkejä paremmasta.

– Asuntoluottoja on otettu ihan hyvää tahtia ja nyt myös yritysluotot ovat alkaneet lisääntyä ja ne ovat alkaneet lisääntyä nimenomaan investointeihin. Se aina ennakoi kasvua, kun yritykset alkavat investoida, Vuorio sanoo.