Carunan kaavaillut hinnankorotukset näkyivät piikkinä kuluttajavalituksissa

Matkustamiseen ja sähköpalveluihin liittyvät yhteydenotot Kilpailu- ja kuluttajavirastoon ovat lisääntyneet tänä vuonna merkittävästi. Sähköön liittyviä yhteydenottoja on tullut puolen vuoden aikana jo lähes yhtä paljon kuin viime vuonna yhteensä.

talous
Mies selailee tablettia.
Sähköpalveluihin ja matkustamiseen liittyvät yhteydenotot kuluttajaneuvontaan ovat lisääntyneet huomattavasti tänä vuonna.AOP

Sähköpalveluihin ja matkustamiseen liittyvät yhteydenotot kuluttajaneuvontaan ovat lisääntyneet huomattavasti tänä vuonna, kertoo Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV).

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan sähköön liittyviä yhteydenottoja on puolen vuoden aikana tullut jo lähes sama määrä kuin vuonna 2015 yhteensä. Yksi selitys kasvaneille valitusmäärille ovat sähköyhtiö Carunan kaavailut nostaa sähkön siirtohintoja, minkä seurauksena kuluttajaneuvonta sai alkuvuonna runsaasti yhteydenottoja hinta- ja sopimusehtomuutoksista.

Sähkönsiirtoyhtiö Caruna Oy ilmoitti vuoden alussa, että sähkön siirtohintaan aiotaan nostaa roimasti. Esimerkiksi Espoossa kaavailtu sähkönsiirtohinnan nosto oli noin 22 prosenttia.

Kuluttaja-asiamiehen ja Carunan neuvottelujen lopputuloksena Carunan ilmoittamat korotukset eivät kuitenkaan tulleet voimaan täysimääräisinä maaliskuussa.

Kuluttajaneuvontaan on tullut yhteydenottoja myös muista sähköalan toimijoista. Yhteydenotot ovat koskeneet muun muassa aiheettomia ja epäselviä laskuja.

Lentojen viivästymiset näkyvät yhteydenotoissa

Myös matkustamiseen liittyvät yhteydenotot ovat lisääntyneet merkittävästi. KKV:n mukaan Finnairiin ja Norwegian Airiin liittyviä yhteydenottoja on tänä vuonna tullut enemmän kuin viime vuonna yhteensä. Valitusten yleisimmät syyt ovat olleet lentojen viivästymiset ja niistä maksettavat korvaukset.

Muun muassa näitä asioita on käsitelty myös kuluttaja-asiamiehen ja Finnairin neuvotteluissa, jotka ovat vielä kesken.

Keskimäärin kuluttajien hyvitysvaatimukset lentoyhtiöitä kohtaan ovat olleet 600 euroa ja sähköasioissa noin 120 euroa.