1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tampere selvitti koulujen sisäilmaongelmia: vain kourallisella täysin puhtaat paperit

Tampereen kaupungin tekemässä laajassa kyselyssä löytyi yli 40 uutta päiväkotia tai koulua, joissa useilla tai yksittäisillä ihmisillä esiintyy oireilua. Peruskouluista vain seitsemässä ei kärsitä lainkaan sisäilmaongelmista.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Tampereen sisäilman ohjausryhmä teetti alkuvuodesta sisäilmakyselyn päivähoidon, perusopetuksen ja toisen asteen koulujen vastuuhenkilöille. Kyselyn vastausprosentti ovat varsin kattava: siihen vastasi 99,4 prosenttia päiväkodeista, peruskouluista ja toisen asteen kouluista.

Kaupungin kyselystä selviää, että sisäilmaongelmat ovat todella yleisiä. Lisäksi ne jäävät helposti myös pimentoon. Esimerkiksi Härmälän, Kissanmaan ja Koivikkopuiston kouluissa huono sisäilma on aiheuttanut paljon oireita, mutta tapaukset eivät ole olleet kaupungin tiedossa. Useille oireilua aiheuttavia kouluja on perusasteella kaikkiaan kahdeksan.

Myös ongelmallisten päiväkotien lista on pitkä. Tampereella on 10 päiväkotia, joissa usealla henkilöllä tai useissa tiloissa on oireilua. Näistä uutena kaupungin tietoon on tullut Länsi-Tesoman päiväkoti.

Toisen asteen koulut ovat kyselyn perusteella terveimpiä, sillä kyselyn perusteella niiden joukossa ei ole yhtään, joissa oireita olisi useilla tai useissa tiloissa.

Tulokset ovat kokonaisuudessaan luettavissa Tampereen kaupungin nettisivulta, jonne pääsee tästä (siirryt toiseen palveluun).

Oireilevat ohjataan lisätutkimuksiin

Kaupungin mukaan lähes kaikissa rakennuksissa, joissa on paljon sisäilmaongelmaan viittaavaa oireilua on jo käynnissä jonkinlaiset selvitykset tai toimet tilanteen korjaamiseksi.

Niissä kohteissa, jotka nyt tulivat kaupungin tietoon, aloitetaan esiselvitysten teko. Oireilevat työntekijät ohjataan työterveyteen ja lapset, koululaiset ja opiskelijat omaan terveydenhuoltoonsa, jotta voidaan arvioida, voiko oireilu johtua sisäilmasta.

Kyselyyn vastanneita oli yhteensä 173. 105 vastausta saatiin päiväkodeista, 46 peruskouluista ja 22 toisen asteen kouluista. Tampere aikoo toteuttaa sisäilmakyselyn jatkossa vuosittain tilanteen seuraamiseksi.

Kysely valmistui kesäkuussa, joilloin siitä järjestettiin kaksi kaupungin sisäistä tiedotustilaisuutta.