Kampaajaopettajan työ on vienyt 33 maahan – komein vastaanotto on ollut Etelä-Koreassa

Tuula Kaunisto on kouluttanut kampaajia 27 vuotta. Rohkeus, kielitaito ja suomalainen mestaritutkinto olivat saattamassa matkaan. Nyt hän kouluttaa lähinnä Italiassa ja Etelä-Koreassa.

ilmiöt
Tuula Kaunisto seisoo Etelä-Koreassa kadulla, jonka ylittää tervetulobanderolli, jossa tekstinä Welcome Tuula Kaunisto.
Tuula Kauniston komea vastaanotto Etelä-KoreassaTuula Kauniston albumi

Vetelistä maailman hiustuuliin ponnistanut Kaunisto on nykyisin yksityisyrittäjä. Kansainvälinen kouluttaja on kampaajien opettaja, joka tuo peruskoulutukset ja muotikoulutukset kampaajien lähelle

– Mitäpä jos lähtisit Chicagoon?

Tällä kysymyksellä oli käänteentekevä vaikutus Tuula Kauniston elämään. Kysymys esitettiin lähes kolmekymmentä vuotta sitten silloisesta Kähertäjäliitosta.

– Tuula, sinä olet hullu, sinä osaat englanninkieltä, sinä olet ammatinopettaja, olet suorittanut mestaritutkinnon, että mitäpä jos lähtisit USA:han Chicagoon puoleksi vuodeksi?

Kyseessä oli koulutus Pivot Point International, josta valmistui kansainvälisiä kampaajien kouluttajia.

– Sen jälkeen kyyti on ollut kylmää. Chicagosta lähetettiin yli 30:een maahan opettamaan. Italia oli vain yksi noista maista, kertoo nykyisin Milanossa pääosan vuotta opettava Kaunisto.

Nyt Italiassa on kulunut jo 16 vuotta. Vuonna 2012 oli perustettava oma yritys – pakosta – kriisi tuli joka puolelle. Onneksi töitä löytyi.

Hiusmuodin luomisesta käytännön toteutukseen

Hiusmuoti vaihtuu kahdesti vuodessa, joten koulutustarve on jatkuvaa.

– Tarkoitus on, että kampaajat pystyvät välittömästi ottamaan opin haltuun ja muuttamaan sen rahaksi, kertoo Tuula Kaunisto.

Moni saattaa miettiä, missä hiusmuodit oikein luodaan. Kaunisto kertoo itse olleensa kerran Chicagossa tapahtumassa, jossa oli kansantieteilijöitä, sosiologi, kenkäsuunnittelija, kellosuunnittelija, silmälasi- ja vaatesuunnittelijat jne. Siellä hahmoteltiin maailman meno ja sen suunta. Siellä kuorittiin esiin myös tuleva hiusmuoti.

– Nykyisin rakennan koulutuspakettini näiden muuttuvien tietojen pohjalta.

Hiusten laatu vaihtelee kuin kankaissa

– Suomessa on ohuin hiuslaatu – vähän kuin silkkiä. Se vaatii hellävaraista käsittelyä. Suomalaiset ovat kuitenkin myös innokkaita ja ennakkoluulottomia kokeilijoita.

Suomessa silkkiä, Italiassa vakosamettia, Aasian maissa ollaankin jo mattopyykillä!

Tuula Kaunisto vertaa hiuslaatuja kankaisiin.

– Suomessa silkkiä, Italiassa vakosamettia ja Aasian maissa ollaankin jo mattopyykillä!

Vaikka hiuslaatu vaihtelee, tekniikka ja säännöt ovat samat, mutta toisia käytetään enemmän kuin toisia.

Tuula Kaunisto opettaa Etelä-Koreassa kampaajia
Tuula Kaunisto opettaa Etelä-Koreassa, Shinsungin University- DANGJINHyun Woo Kim

Etelä-Koreassa on tapahtunut 20 vuodessa suuri muutos.

– Kuin yöstä ja päivään – kaikki on muuttunut! Ennen oli vain musta värituubi harmaiden peittämiseen, nyt siellä on enemmän blondeja kuin Suomessa konsanaan – ja vihreää ja keltaista ja vaikka minkä väristä! Semmoista Amerikka-meininkiähän se on yhteiskunnan monilla osa-alueilla, kuvailee Kaunisto.

Kansainvälinen kampaajaopettaja ei nimeä lempihiuksiaan hiuslaadun mukaan, vaan perusteet ovat aivan toisaalla.

– Ei se ole siitä hiuksesta kiinni, vaan siitä ihmisestä. Jos on tarpeeksi vekkuli, hauska ihminen, niin että taivas on rajana tai että saa tehdä jollekin jotain kaunista tai erilaista tai muoto-opillisesti oikein, maalailee Kaunisto.

Etelä-Koreassa upea vastaanotto

– Minä vähän veikkaan, että otettiin paremmin vastaan kuin paavi!, nauraa Kaunisto äskettäistä Etelä-Korean vierailuaan.

– Minulla meni tien yli lakana, jossa luki ” Tervetuloa Tuula Kaunisto".

Otettiin paremmin vastaan kuin paavi!

Siellä oli paraatit valmiina, oli kukkia, videokuvausta, diplomeja ja mitaleja tunnustukseksi kahdenkymmenen vuoden työstä.

Kaunisto on käynyt 25 kertaa Etelä-Koreassa viimeisen 20 vuoden aikana. Tasavuosia juhlittiin siksi näin komeasti. Hän toimii siellä myös tutkintotuomarina. Etelä-Koreassa on valtion ammattitutkinto kampaajille.

Kampaajakokelaat työtehtäviensä parissa
Diplomikoetilaisuus käynnissä Etelä-KoreassaHyun Woo Kim

– Kun arvioin opettajien opettamien oppilaiden töitä, niin onhan ne jännät paikat. Siellä ollaan hyvin ystävällisiä, ja sehän on maan tapa.

Kaksinapaista työntekoa

Pääosan koulutuksista Tuula Kaunisto pitää kuitenkin eri puolilla Italiaa. Siellä tarvitaan paljon opetusta, ja kysyntää on myös ihan peruskursseille.

– Ensi vuosi on jo myyty Italian osalta, olen siellä seitsemän kuukautta. Kesä- ja heinäkuussa Italiassa ei opiskella lainkaan, joten lähden Etelä-Koreaan. Siellä on vain 5 päivää vuodessa lomaa, joten opetuksellekin on kysyntää.