Oikeutta ananastehtaan varjossa

Ananasmehujupakka tahrasi muutama vuosi sitten suomalaisten halpamehujen maineen. Rainbow-purkin mehu vaihtui, mutta tutkija Andy Hall käy kohuraportin vuoksi yhä oikeutta Thaimaassa. Häntä uhkaavat vankila ja miljoonasakot. Todistajia haetaan Suomesta saakka.

Ulkomaat
Ananaksia.
Thaimaa on maailman suurinpia ananaksen viejiä. Nic Bothma / EPA

”Siirtotyöntekijöiden työolojen tutkiminen Thaimassa tai missään muualla maailmassa ei ole, eikä sen pitäisi olla rikos.”

Näin kirjoitti brittiläinen Andy Hall blogiinsa (siirryt toiseen palveluun) Bangkokissa toukokuun 18. päivä. Oli hänen oikeudenkäyntinsä alkamisen aatto.

Hall kirjoitti koko lauseen isoin kirjaimin. EI OLE EIKÄ SEN PITÄISI OLLA RIKOS. Se ei jättänyt arvailujen varaan, mitä mieltä Hall on häntä vastaan nostetuista syytteistä. Syytön, kuten hän totesi tammikuussa Bangkokin rikosoikeuden edessä.

Syytteet ovat painavia. Thaimaalainen ananasmehutehdas syyttää Hallia kunniansa loukkaamisesta. Häntä uhkaavat jopa seitsemän vuoden vankeus ja lähes kahdeksan miljoonan euron sakot.

Andy Hall matkalla oikeuteen toukokuussa.
Andy Hall matkalla oikeuteen toukokuussa.Narong Sangnak / EPA

Juristin koulutuksen saanut Hall on Thaimaassa tunnettu siirtolaistutkija ja ihmisoikeusaktivisti. Vuonna 2012 hän tutki burmalaisten siirtotyöläisten oloja thaimaalaisella Natural Fruit -mehutiivistetehtaalla.

Samaan aikaan kun tehtaalta peräisin olevaa mehua kaadettiin laseihin suomalaisissa aamiaispöydissä Pirkka-, Rainbow- ja Eldorado-purkeista, Hall puhui työntekijöiden kanssa. Hänelle selvisi, että tehtaalla tapahtuu vakavia ihmisoikeusloukkauksia. Töissä oli lapsia ja työntekijöiden liikkumista rajoitettiin.

Hall raportoi tuloksensa toimeksiantajalleen, suomalaisyritysten vastuullisuutta valvovalle Finnwatchille. Järjestö kirjoitti havaintojen pohjalta Halvalla on hintansa -raportin (siirryt toiseen palveluun) ja julkaisi sen netissä.

Syytetyn penkillä ei nyt kuitenkaan istu Finnwatch vaan Hall. Hallin mukaan se on ehkä väärinkäsitys, mutta ennen kaikkea häirintää.

– Se on ahdistelua. He lähtivät pienimmän perään.

Nyt oikeutta on käyty jo puolitoista vuotta. Andy Hall on jumissa Thaimaassa, mutta muuten kaikki on tilanteeseen nähden hyvin: hän on yhä elossa.

– Jos olisin myanmarilainen tai thaimaalainen… he vain tappavat ihmisiä. Se on syy, miksi minun pitää jatkaa taistelua, Hall sanoo puhelimeen Bangkokista.

Myrsky mehulasissa

Tammikuussa 2013 Suomessa tapahtui monta uutisen arvoista asiaa: tehtiin 16 kuntaliitosta, Helsingin Sanomista tuli tabloidi ja Yle-veron periminen aloitettiin. Lisäksi nousi ananasmehukohu.

Sen takana oli Finnwatchin raportti, joka kertoi, että kauppojen omien tuotemerkkien halvat hinnat syntyivät osin pakkotyön ja ihmiskaupan ansiosta. Selvityksen mukaan muun muassa K-kauppojen, Siwojen ja S-ryhmän omien tuotemerkkien ananasmehutehtaalla työskenteli kymmeniä lapsia, joista nuorimmat olivat 14-vuotiaita.

Rainbow,- Eldorado- ja Pirkka-mehuilta meni maine.

Maine meni myös mehua valmistavalta thaimaalaiselta ananasmehuyhtiöltä Natural Fruitilta, eikä se ole Thaimaassa pieni asia.

– Kasvojen säilyttäminen ja raha. Ne ovat kaksi asiaa, jotka ovat Thaimaassa tärkeitä. Kun ne linkittää yhteen, voi todella vaikuttaa asioihin, ja juuri näin Finnwatch teki, Hall sanoo.

Ananasrenkaita.
Mehujupakan jälkeen Kesko ja SOK sanoivat pyrkivänsä valvomaan paremmin tuotantoketjujaan.Arja Lento / Yle

Helmikuussa mehukohu oli Suomessa laantumaan päin, mutta Andy Hallin elämässä tuulet vasta yltyivät. Myanmarissa asuva Hall kuuli brittitoimittajalta, että mehujätti Natural Fruit syytti häntä kunnianloukkauksesta ja tietokonerikoksesta. Molemmat ovat Thaimaassa vakavia rikoksia.

Hall kertoo muistavansa epäuskoisuuden ja epäoikeudenmukaisuuden tunteen lukiessaan sähköpostia sängyllään Yangonissa, missä hän työskenteli Myanmarin hallituksen neuvonantajana. Yhtiö väitti, että hän on tahallisesti halunnut vahingoittaa sitä ja aiheuttaa tehtaalle tappioita.

– Se ei ollut minun raporttini, enkä julkaissut sitä verkossa, Hall sanoo.

Finnwatch on ottanut täyden vastuun raportista, mutta järjestö ei kuitenkaan kelvannut yhtiölle syntipukiksi, uskoo sen toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

– Andy on Thaimaassa tunnettu työntekijöiden oikeuksien puolustaja. Olisi monille hyödyllistä, jos hän lopettaisi työnsä, Vartiala sanoo.

Hall sanoo varovasti samaa.

Ylen MOT-ohjelman toimittaja Pekka Palmgren avustajansa kanss Natural Fruit tehtaan portilla.
Ylen MOT-ohjelman toimittajaa Pekka Palmgren ei saanut Natural Fruit -tehtaan edustajia haastatteluun.Antti Lempiäinen / MOT / Yle

– Luulen, että tässä tapauksessa on kyse paljon enemmästä kuin pinnalle näkyy. Uskon, että kyse on ahdistelusta, mutta ei ole täysin selvää, kuka sitä tekee.

Natural Fruitin omistaa Thaimaan entisen työministerin ja vaikutusvaltaisen poliitikon veli Wirat Piyapornpaiboon. Wirat on lisäksi ananastuotteiden etujärjestön puheenjohtaja.

– Tehdas tunnetaan nimellä "senaattorin tehdas". Siitä ei käytetä sen oikeaa nimeä. Tehtaalla on paljon vaikutusvaltaa, joten sen arvostelu on vaarallista, Hall kertoi Ylen MOT-ohjelman haastattelussa viime syksynä.

Suomesta todistamaan

Tulevana tiistaina Bangkokin rikostuomioistuimen todistajan penkille istuu myös Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala sekä S-ryhmän hankintajohtaja Jari Simolin. Heitä kuullaan puolustuksen todistajina. S-ryhmän edustaja on paikalla Hallin pyynnöstä.

– Pohjoismaat ovat vailla vertaa vastuullisuuskysymyksissä. Se näkyy muun muassa siinä, että S-ryhmä on valmis todistamaan. Nämä ovat kansainvälisesti pieniä yhtiöitä, eikä niillä ole paljon valtaa, mutta ne silti yrittävät. Se on ainutkertaista, Hall sanoo.

Vaikka Finnwatchin seurantaraportti (siirryt toiseen palveluun) ei jakanut suomalaisyritysten mehuostoille edelleenkään ruusuja, Hallin mukaan Pohjoismaiden tulisi olla ylpeä monista yrityksistään, jotka yrittävät toimia oikein. Hän kiittelee myös suomalaisjärjestöä.

– Finnwatchin taktiikka nimetä työntekijöitä sortavat yhtiöt on todella vaikuttanut tilanteeseen täällä. Kun ihmisoikeudet linkittää kauppaan, ollaan todella merkittävien asioiden äärellä, Hall sanoo.

Tutkija ja ihmisoikeusaktivisti Andy Hall.
Andy Hall uskoo, että oikeus toteaa hänet syyttömäksi. Narong Sangnak / EPA

Ananakset eivät ole Thaimaassa pikkuasia. Maa on maailman suurimpia ananastuottajia ja "senaattorin tehdas" merkittävä peluri. Ananasjätti ei kuitenkaan ole saanut Hallia pelkäämään, vaikka vuodet ovat olleet raastavia.

– Luotan siihen, että oikeus toteutuu. En tehnyt mitään väärää, Hall sanoo.

Myös Finnwatchin Vartiala on varovaisen luottavainen. Hallin kaikkiaan neljästä syytteestä ensimmäinen on jo hylätty kahdessa oikeusasteessa. Se koski Al Jazeera -uutiskanavan haastattelua, jossa Hall puhui oikeustapauksesta. Natural Fruitin mukaan Hall levitti siinä väärää tietoa.

– Oikeudenkäynti oli positiivinen kokemus. Vaikka käsittelyssä oli puutteita, vaikutti siltä että oikeudenkäynti oli aito ja tuomarit puolueettomia.

Mätiä lakeja

Täysin ongelmitta ei oikeutta Thaimaassa jaeta. Hall on yritetty huijata tunnustamaan syyllisyytensä, ja istunnoissa on ollut tulkkausvaikeuksia.

Kun Finnwatch koosti raporttia, Natural Fruit ei koskaan vastannut sen yhteydenottoihin. Yhtiö on puhunut vain oikeudessa, missä se väittää Finnwatchin raporttia valheelliseksi ja Hallia vastuulliseksi sen sisällöstä.

– He sanovat, että pakotin tai maksoin työntekijät sanomaan asioita ja että tehtaalla on kaikki kunnossa. Mutta heillä ei ole ollut tästä mitään todisteita.

Hall uskoo, että todistamassa olleet työntekijät on pakotettu todistamaan ja valehtelemaan. Hän huomauttaa, että lait, joiden nojalla häntä syytetään, ovat ylipäätään kyseenalaisia.

– Ne ovat huonoja lakeja, joita pahat ihmiset käyttävät pahoihin tarkoituksiin. Thaimaan hallinnon pitäisi tehdä asialle jotain ja huolehtia, että isot firmat eivät voi niiden avulla ahdistella ihmisoikeusaktivisteja.

Muun muassa YK on ollut huolissaan Thaimaan sananvapauskehityksestä.

Hall sanoo olevansa oikeusjutun myötä entistä motivoituneempi työhönsä.

– Uskon, että pilvelläni on hopeareunus. Tämä tapaus nostaa esiin Thaimaan siirtotyöläisten olot ja huonot lait. Koska olen ulkomaalainen, minuun on helppo samastua ja asia saa mediassa näkyvyyttä, Hall sanoo.

"Olen yrittänyt hymyillä"

Puhelu Bangkokiin keskeytyy thainkieliseen keskusteluun. Hall on juuri palannut Myanmarista ja palauttanut passinsa oikeusistuimeen. Hän saa poistua Thaimaasta vain viranomaisten luvalla.

Hall voisi olla palaamatta Thaimaahan, mutta sitä hän ei aio tehdä. Hän luottaa siihen, että oikeus lopulta vapauttaa hänet.

– Olen monta vuotta sanonut siirtotyöläisille, että heidän on pysyttävä lujana ja taisteltava oikeuksistaan loppuun saakka. En voi paeta, kun itse joudun samaan tilanteeseen.

Jo aiemmin käsitelty syyte on vielä matkalla korkeimpaan oikeuteen. Hall on varma, että myös nyt käynnissä oleva juttu viedään kaikkein mahdollisten tuomioistuinten läpi. Ensimmäinen tuomio kuullaan aikaisintaan syksyllä.

– He eivät lopeta ennen kuin on pakko, Hall sanoo.

Andy Hallia kannattava juliste.
Andy Hall on Thaimaassa siirtotyöntekijöiden idoli. Antti Lempiäinen / MOT / Yle

Viikosta on tulossa tunteellinen, sillä todistamassa on heitä, joiden puolesta Hall on taistellut vuosia.

– Monia siirtotyöläisiä on tulossa todistamaan puolestani. On todella liikuttavaa, että he ovat tarpeeksi rohkeita tekemään sen.

Siirtotyöläisillä ei ole henkivakuutuksena brittipassia, useimmilla ei papereita lainkaan. Eikä heistä kirjoiteta pitkiä lehtijuttuja, edes jos he katoavat.

Siksi Andy Hall ei suostu katkeroitumaan. Hän ei usko, että viha Natural Fruitin epäreiluutta kohtaa ratkaisee mitään.

”Olen yrittänyt hymyillä heille oikeudessa”, Hall kirjoitti blogiinsa toukokuussa.