1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kainuu

Nälkämaan ensimmäisen Pride-juhlan kummit kannustavat: "Kainuu on todellakin valmis"

Kainuun ensimmäisen Pride-tapahtuman kummeiksi on lähtenyt roppakaupalla nykyisiä ja entisiä kainuulaisia. Moni on innoissaan, että Kainuukin saa vihdoin oman yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa ajavan ja juhlistavan tapahtuman.

Kuva: Julia Sieppi / Yle

Seksuaalista ja sukupuolista yhdenvertaisuutta juhlistava ihmisoikeustapahtuma Kainuu Priden taakse on kerääntynyt vakuuttava joukko kummeja. Mukana on muun muassa Kajaanista kotoisin oleva näyttelijä Riku Nieminen, kirjailija ja Finlandia-voittaja Laura Lindstedt ja tanssinopettaja Hannu Korhonen.

Kajaanista kotoisin oleva helsinkiläinen kirjailija Laura Lindstedt aikoo osallistua Pride-päivän tapahtumiin perjantaina. Hänelle Pride edustaa ihmisoikeusasioiden puolustamista.

– Koen hyvin voimakkaasti ihmisoikeuskysymyksenä nämä sateenkaariväen loukkaukset. Esimerkiksi translaki-kysymys, että ihmisen täytyy steriloida itsensä voidakseen korjata sukupuoltaan. Se sotii oikeustajuani vastaan, Lindstedt sanoo.

Kirjailija Laura Lindstedt pääsee viimein osallistumaan Pride-kulkueeseen myös kotikaupungissaan Kajaanissa. Kuva: Laura Lindstedt

– Se on yksi selkeimmistä Suomessa olevista lainsäädännöllisistä ongelmista tällä hetkellä.

Lindstedtin mielestä myös asenneongelmat näkyvät Suomessa yhä.

– Erityisesti syrjäseuduilla, kuten Kainuussa, voi joutua ongelmiin jos kokee kuuluvansa sateenkaari-identiteettiin. Pride tuo asioita lähemmäs, että kenenkään ei enää tarvitsisi kärsiä identiteetistään.

Pridellä on Lindstedtille myös erityinen henkilökohtainen merkitys, sillä monet hänen ystävistään kuuluvat sateenkaariväkeen. Kirjailija iloitsee, että niin monet ihmiset ja tahot ovat osoittaneet tukensa Pridelle.

– Olen ymmärtänyt, että ihmiset ovat ilmeisesti olleet tosi innoissaan. Se kertoo, että Kainuu on todellakin valmis tällaiseen tapahtumaan ja sitä on ehkä odotettukin jo.

"Olen kauhian ylpeä Kainuusta"

Kajaani on myös nykyään Etelä-Suomessa asuvan tanssinopettaja Hannu Korhosen kotikaupunki. Hänelle Pride-kummius merkitsee paljon.

– No ensinnäkin olen ylpeä, että saan olla kummi näin hienolle tapahtumalle. Mielestäni sitä on odotettu jo kauan aikaa ja sille on ollut selkeästi tilausta. Tasa-arvo saapuu hiljalleen myös Kainuuseen, Korhonen iloitsee.

– Kun katsoo somessa olevaa hässäkkää ja että vähällä ajalla on saatu jo yli tuhat kannattavaa Priden FB-sivuille, se kertoo miten paljon Kainuu on kasvanut tämän asian kanssa.

Tanssinopettaja Hannu Korhonen osallistuu perjantain kulkueeseen ilolla ja ylpeydellä. Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Korhosen mielestä Kainuu on ottanut tärkeän askeleen kohti tasa-arvoa ja rakkautta kohti jo kauan sitten. Nyt asialle saadaan vihdoin julkilausuma.

– Olen kauhian ylpeä Kainuusta ja kotipitäjästäni!

Jokaisella tulisi olla mahdollisuus elää ja hengittää hyvin siellä missä elää – omana itsenään, sanoo Korhonen.

– Olen aina ollut sitä mieltä, että jokaisen kukan kuuluisi kukkia sellaisena kuin luoja on luonut, eikä sitä asiaa lähdetä yhtään muuttelemaan.

"Maailman pitää uudistua"

Myös Tanssivien susien toimitusjohtaja Jimi Heikkinen on mukana. Kajaanilaiselle tärkeä sanoma on, ettei ihmisiä ahdettaisi lokeroihin.

– Olen itse avoin ja intohimoinen ihminen, joten haluan kannustaa yhteenkuuluvuuteen ja samanarvoisuuteen. Pride-meininki on siitä hyvä esimerkki. Hyvä, että se tuli Kajaaniin.

Tanssivien susien toimitusjohtaja Jimi Heikkinen on yksi kummeista. Kuva: Jimi Heikkinen

Heikkinen työskentelee mainostoimistoalalla. Hänelle on selvää, että maailma muuttuu ja uudistuu.

– Ihmisten pitää ruveta ajattelemaan uudella tavalla. Haluan kannustaa sellaisiin juttuihin, missä sitä opetellaan.

Värikäs juhla on Heikkisen mielestä myös hyvä tilaisuus Kainuulle ja Kajaanin kaupungille kiillottaa imagoaan erityisesti nuorten silmissä.

– Nyt pitäisi ottaa ilo irti ja nostaa sitä tapahtuman aikana positiivisella tavalla esiin. Näyttää muulle maailmalle, että Kainuussa suvaitaan ja järjestetään juttuja.

Kainuu Priden kaikki kummit ovat näyttelijä Riku Nieminen, yrittäjä Jimi Heikkinen, kirjailija Laura Lindstedt, tanssin ammattilainen Hannu Korhonen, kirjailija Rosa Liksom, Trasek ry:n puheenjohtaja Antti Karanki, juontaja Kristoffer Ignatius ja poliitikko Silja Keränen.