Hyppää sisältöön

Kanaharrastaja: Kohtele kanaa kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan

Kanat ovat sosiaalisia ja luonteikkaita kotieläimiä, joiden päivää rytmittävät tietyt rutiinit. Kotikanan upeaan munintalauluun voit tutustua oheiselta videolta.

Riitta Kentalan kotikanalassa on tyyliä. Kuva: Riitta Kentala
kana munimassa
Kana munii iästä riippuen munan päivässä. Munintaan kuuluvat aina samanlaiset rituaalit. Niistä kuuluvin on munintalaulu, johon monesti yhtyy koko parvi.

Närpiöläinen Riitta Kentala kutsuu kanalaansa Paratiisikanalaksi, ja siltä se näyttääkin. Itseään hän kutsuu leikkisästi kanatädiksi.

– Eläkeläisenä tämä harrastus on lähtenyt vähän lapasesta, Kentala sutkauttaa.

Hän haki ensimmäiset kanansa vuonna 2009 kaupallisesta tuotantokanalasta. Valkoiset hybridikanat näyttivät surkeilta reppanoilta resuisine pyrstöineen. Omaa kanalaa rakennettiin vanhoista kirjoituspöytälevyistä, 100-vuotiaista navetan ikkunoista ja jätelavoista näperrellen. Maalit ja kattopellit toki uutta tavaraa.

– Olen tykännyt aina sisustamisesta, joten halusin kanakullille viihtyisän, virikkeellisen ympäristön ja mahdollisimman hyvät olot.

Tyrnäväläiset maatiaiset kuuluvat säilytysohjelmaan. Kuva: Riitta Kentala

Kentalan kanalassa eletään ihan omaa elämää tuetun asumisen ja hyvän elämän periaatteita noudattaen. Juhlia järjestetään vuodenkierron mukaan: joulu, pääsiäinen, äitienpäivä, vappu ja Halloween ovat muun muassa juhlan aiheita.

Kanat pääsevät joka aamu ulos puolen hehtaarin tontille, jossa ne saavat herkutella esimerkiksi mustikoilla. Ja mikä hienointa, kotikanalan munat maistuvat taivaallisen hyviltä. Niiden keltuaiset ovat niin keltaiset, että ne näyttävät melkein oranssisilta.

Harrastuksen suosio kasvaa yhä

Kanaharrastuksen suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Esimerkiksi kesäkanaharrastuksessa alkuun pääsee melko helposti. Kanoja voi vuokrata, ja kesäksi ne eivät tarvitse lämmitettyä yöpymispaikkaa.

Kanat ovat onnellisimmillaan, kun ne pääsevät kuopimaan, ottamaan hiekkakylpyjä, orrelle nukkumaan, ja kun niillä on puhdas vesi, hyvä ruoka ja seuraa toisistaan. Lisäksi ne pitävät hämärästä, rauhallisesta munintapaikasta, jonne tepsutellaan peräjälkeen edellisen lämmittämille oljille. Kukko tuo kanoille vielä viihtyvyyttä entisestään, vaikka se ei olekaan munimisen kannalta välttämätön.

Kanayhdistyksen mukaan harrastus on helponta aloittaa hankkimalla munintansa aloittelevia tai aikuisia munivia kanoja. Suositeltavaa on hankkia vähintään kolme kanaa ja kukko. Yhdistyksen mukaan kanojen tarpeet ovat aika vaatimattomia ja kanojen pito vaivatonta verrattuna muihin lemmikkieläimiin.

Johanna Ijäksellä on pieni pihakanala Sipoossa ensimmäistä vuotta. Parveen kuuluvat tällä hetkellä mm. HyLine Brown tytöt Riikka, Rea, Inka, Salama ja Käpy Teräväinen sekä maatiaiskukko Pärssinen. Kuva: Johanna Ijäs

Vuokrakanat ovat monesti kaupallisesta munantuotannosta tuttuja hybridejä, joita löytyy valkoisina ja ruskeina. Ne on jalostettu munijoiksi, joilla ei ole hautomisintoa. Kanat pyöräyttävät iästä riippuen munan päivässä.

Kanojen vuokraustoiminta on niin suosittua, että kesäkanat pitää varata jo hyvissä ajoin. Kanojen pitäjän täytyy rekisteröityä, vaikka kanat olisi vuokrattu tai jos niitä olisi vain yksi ainokainen. Eviran mukaan rekisteröitymisiä 1–5 kanan kanaloista tuli vuonna 2013 parikymmentä, kun viime vuonna luku lähenteli jo 90:tä. Ilmoitusten määrä 6–10 kanan parvista nousi samana aikana 52:sta 136:een.

Jo kesäkanoja ottaessa kannattaa miettiä, mihin ne menevät talveksi, jos lämmitettyä asumusta ei itsellä ole eikä sellaista halua rakentaa. Kanaharrastajilla on netissä suosittu ryhmä nimeltään Munanetti, joka toimii myös sosiaalisessa mediassa. Facebook-ryhmässä on noin 7 500 jäsentä, ja ryhmän seuraaja voi huomata, että mukana on paljon asiantuntevia harrastajia, jotka mielellään neuvovat aloittelijoitakin.

Kanoilla on omat luonteensa

Kentalan tehokanat oppivat kanan tavoille ajan kanssa ja alkoivat näyttääkin ihan normaaleilta. Harrastus kuitenkin ajan saatossa muutti muotoaan. Kentala hankki tyrnäväläisiä maatiaiskanoja ja alkoi kannan säilyttäjäksi. Maatiaiskanoilla on oma säilytysohjelma, jonka tarkoitus on turvata niiden olemassaolo tulevaisuudessakin. Ohjelmaan kuuluu noin 12 eri kantaa.

Kentalalla on ollut kanalassaan tyrnäväläisiä siipiveikkoja vaihtelevia määriä, yleensä alle 15.

Piikkiöläiset maatiaiset kuuluvat myös suojeluohjelmaan. Silia Leinon kesäkanaharrastus muuttui ympärivuotiseksi leikkimökin eristämisen ja seitsemän piikkiöläisen myötä. Kuva: Silia Leino

– Kävimme tutkimassa useita eri kanaloita, kun valitsimme maatiaiskantaa. Huomattiin, että tyrnäväläiset eivät pidä kovaa ääntä vaan ovat rauhallisia ja värikirjo on monipuolinen.

Kentalan kanat eivät ole sylikanoja, eikä niistä ole tarkoitus sellaisia tehdäkään. Ajatus on, että kanat saavat elää omaa elämäänsä omissa oloissaan ja niitä voi rauhallisesti tarkkailla sivummalta.

– Tämä on koukuttava harrastus. Kun kanoja seuraa, niin huomaa, että niillä on omat luonteet ja samanlaiset sosiaaliset kuviot kuin muillakin. Lisäksi kanat ovat opetettavissa.

Kanat opettajina lapsille

Kanat eivät siis olekaan tyhmiä, kuten monesti saatetaan ajatella. Ne voivat oppia erilaisia temppuja ja esimerkiksi tunnistamaan oman nimensä. Kentala on entinen opettaja, ja hän vei kerran luokkaan hautomakoneen, jota lapset kävivät innoissaan tuijottamassa.

Erityisen kesy kana nimeltään Kanatuinen, joka on Marja Kytön 5-vuotiaan pojan lemmikkikana. Kanatuinen on käynyt vanhainkodissa ilahduttamassa asukkaita. Kuva: Marja Kytö

– Opetin paljon asioita esimerkiksi lasten käyttäytymiseen ja tottelevaisuuteen liittyen kanojen avulla. Videoiden avulla näytin, miten kanat tarvitsevat järjestystä, ettei tule sekasortoa. Ihan samalla tavalla kuin normaalielämässä tai luokkahuoneessa pitää olla järjestystä. Asia meni lapsille hirveän hyvin perille.

Kanojen hyvinvointi tuottaa omistajalle suurta iloa, ja niiden pelkkä seuraaminen tai kanalassa puuhastelu tuottavat hyvää mieltä.

Kentala toivoo, että kanoja kohdeltaisiin kuten itseäkin toivotaan kohdeltavan.

– Toivon, että olisi lämpöä, huolenpitoa, vettä, puhdasta ilmaa. Jos ajattelet, että itse haluaisit hyvät olot, niin varmasti järjestät kanoillekin ne.

.
.