1. yle.fi
  2. Uutiset

Merkel: Venäjä toimet Ukrainassa ovat aiheuttaneet luottamuspulan länsimaissa

Saksan liittokanslerin mukaan sotilasliitto Nato aikoo jatkaa Venäjän suhteen vuoropuhelusta ja pelotteesta koostuvaa strategiaansa.

Ulkomaat
Angela Merkel
Angela MerkelGregor Fischer / EPA

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan Venäjän konflikti Ukrainan kanssa on järkyttänyt syvästi sotilasliitto Naton itäeurooppalaisia jäsenvaltioita. Merkelin mukaan siksi Baltian maat ja Puola tarvitsevat selvät turvatakuut Natolta.

– Jos lain voimassaolo ja rajojen loukkaamattomuus on kyseenalaistettu sanojen ja tekojen myötä, niin tietenkin silloin luottamus on menetetty, Merkel sanoi torstaina Saksan parlamentille.

Merkel sanoi myös, että luottamuksen menetyksestä huolimatta Nato jatkaa Venäjän suhteen vuoropuhelusta ja pelotteesta koostuvaa kaksoisstrategiaansa.

Liittokanslerin mukaan Natolla on vastassaan myös muita konflikteja. Hänen mukaansa "turbulentissa maailmassa" sotilasliiton täytyy käsitellä Syyrian sisällissodan seuraamuksia, Irakin epävakautta sekä Saharan eteläpuolisen Afrikan konflikteja.

Merkelin mukaan Naton täytyy myös kohdata uhkat, jotka liittyvät siirtolaiskriisiin, ääri-islamilaiseen terroristijärjestö Isisiin sekä kyberrikollisuuteen.

Naton kaksipäiväinen huippukokous alkaa perjantaina Puolan pääkaupungissa Varsovassa. Huippukokousta pidetään yhtenä Naton tärkeimmistä kokouksista sitten Neuvostoliiton hajoamisen.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi