Bändikaveri Puntti Valtonen Juicesta: "Hän oli hyvä pomo, mutta ristiriitainen persoona"

Kymmenen vuotta sitten menehtynyt Juice Leskinen oli näyttelijä Puntti Valtosen työnantaja ja työtoveri. Ylen tuoreessa kuunnelmasarjassa Valtonen esittää Juicen ikiystävää.

kulttuuri
Puntti Valtonen ja Juice Leskinen vuonna 1988
Aki Kaurismäen ohjaama konserttitallenne Juice Leskisen & Grand Slamin keikalta Tampereen Tullikamarilta vuonna 1988. Elokuvasta Bluesia Pieksämäen asemalla.Sputnik Oy

Näyttelijä Hannu "Puntti" Valtonen oli 20-vuotias koltiainen, kun hänet pyydettiin Juice Leskinen Grand Slamin kitaristiksi. Kiertuelämä alkoi kesällä 1981.

– Olin orkesteriin liittyessäni täyttänyt juuri 20 ja hirveän innostunut. Nautin suunnattomasti niistä kaikista matkoista, mutta täytyy sanoa, että neljässä vuodessa tuli tämä maa koluttua aika monta kertaa läpi, ja itselleni tuli uusien asioiden aika, kertoo Valtonen.

Juice oli Valtosen mukaan kaikkea maan ja taivaan väliltä. Maestron määräävin luonteenpiirre oli ristiriitaisuus.

– Hän oli töykeä ja epäkohtelias, vittumainen ja rakastettava, muut huomioon ottava, kun sille päälle sattui. Siis kaikkea sitä, joten ristiriitaisuus on kyllä se määräävin ominaisuus, Valtonen kuvailee.

Neljä vuotta Grand Slamissa

Valtosen ja Grand Slamin yhteinen taival kesti neljä vuotta. Grand Slam kuului 1980-luvulla Manserockin ykkösketjuun. Suosion huipulla surffasivat samaan aikaan myös Eppu Normaali, Hassisen Kone ja Popeda.

Valtonen kuvailee kiertuelämää vauhdikkaaksi. Keikkoja oli vuodessa pitkälti toistasataa.

– Juice oli reilu työnantaja ja hyvä työkaveri, sanoo Puntti Valtonen.

Bändistä eroamiseen ei liity dramatiikkaa.

Repenä Soma rillumareissä ja nyt Ylen kuunnelmassa

Ystävyys Juice Leskisen kanssa kesti maestron kuolemaan asti, vaikka he tapasivatkin toisiaan vain satunnaisesti.

– Vuonna 1995 tehtiin Leskisen kirjoittama Soma rilllumarei -merkkinen näytelmä, jota esitettiin Tampereen Teatterissa. Minulla oli siinä Repe Helismaan rooli, Valtonen muistelee.

Valtosen muutto Tampereelta Helsinkiin vähensi ystävysten yhteydenpitoa.

– Satunnaisesti nähtiin ja höpöteltiin puhelimessa. Ja jossain tapahtumissa nähtiin ja merkkipäivillä, Valtonen kertoo.

Parhaillaan Valtonen esiintyy UIT:n näytelmässä Lappeenrannan kesäteatterissa. Hänen ääntään kuullaan myös Ylen 20-osaisessa Juice-kuunnelmassa. Siinäkin Valtonen esittää Repeä, ei kuitenkaan Helismaata, vaan Juicen ikiystävää, jonka hahmo on koottu monesta Juicen tuotantoon vaikuttaneesta henkilöstä.

Valtonen on mielissään, että hänet pyydettiin mukaan.

– Kuunnelmaa oli yllättävän sujuvaa ja soljuvaa lähteä tekemään. Dramaturgia on käsikirjoittaja Antti Heikkisen ja ohjaaja Ola Tuomisen jäljiltä niin helposti Leskisen tunnistettavista seikoista ja sattumuksista koottu, että se tuntui heti tutulta, Valtonen sanoo.