Sateinen ja tuulinen sää vähentänyt sinilevää järvillä

Ahvenanmaan eteläpuolisilla merialueilla ja Suomenlahden suulla sinilevää on runsaasti veteen sekoittuneena, kertoo valtakunnallinen leväkatsaus.

luonto
Leväkasvustoa järven pinnalla.
Kalevi Rytkölä / Yle

Sinilevien pintakukinnat ovat vähentyneet järvillä sateisen ja tuulisen sään myötä, kertoo valtakunnallinen leväkatsaus. Katsauksen mukaan runsaita sinilevien pintakukintoja havaittiin vain yhdellä havaintopaikalla Lappeenrannan Haapajärvellä.

Hieman sinilevää on havaittu enää 13 valtakunnallisella havaintopaikalla. Kansalaisilta tulleissa muissa havainnoissa kolmella paikalla oli havaittu hieman sinilevää.

Sään muuttuessa poutaisemmaksi ja tyynemmäksi sinilevää voi jälleen esiintyä runsaasti, koska valuma-alueilta on tullut sateiden myötä lisää ravinteita järviin. Tyypillisesti sinilevien pintakukinnat ovat runsaimmillaan heinä- ja elokuussa.

Pintaveden lämpötilat ovat Etelä-Suomessa 1–3 astetta tavanomaista kylmempiä, mutta maan pohjoisosissa 1–2 astetta tavanomaista lämpimämpiä. Maan etelä- ja keskiosassa pintaveden lämpötilat ovat enimmäkseen 16–20 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 17–19 astetta sekä Lapissa 8–17 astetta.

Merialueilla sinilevää runsaasti

Ahvenanmaan eteläpuolisilla merialueilla ja Suomenlahden suulla sinilevää on runsaasti veteen sekoittuneena ja myös sinilevien pintalauttoja on alkanut kehittyä, vaikka aallokko onkin heikentänyt levälauttojen muodostumista.

Rannikkoalueilta on ilmoitettu vain muutamia sinilevähavaintoja Saaristomereltä.

Meriveden lämpötila ei vaihtele sääolojen mukaan yhtä nopeasti kuin järvissä, joten kesän edetessä sinilevien määrä tyypillisesti lisääntyy kun meriveden lämpötilan nousu kiihdyttää sinilevien kasvunopeutta. Mikäli vedessä myös riittää fosfaattiravinnetta, ovat olosuhteet sinilevien kannalta suotuisat.

Meriveden pintalämpötila on Pohjanlahdella noin 10–16 astetta, Ahvenanmerellä 16–18 astetta ja Suomenlahdella 14–18 astetta. Itäisimmällä Suomenlahdella meriveden lämpötila on jopa 20 astetta.