1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Käyttäjien kokemuksia kaivataan – Hämeenlinnassa saa sähköpyörän ilmaiseksi koeajoon

Hämeenlinnassa jaetaan uutukaisia sähköpyöriä turisteille ja kaupunkilaisille ilmaiseksi koeajoon tunneiksi tai päiväksi. Vastineeksi joutuu kertomaan kokemuksistaan satulan päällä. Näin saadaan tietoa siitä, kuinka sähköpyörä soveltuu kaupunkiliikenteeseen.

Kotimaan uutiset
Nuori mies ja nainen hymyilevät sähköpyörien kanssa oranssivankoisen kontib edessä.
Miikka Tanskanen (vas.) ja Pia Eskelinen saivat sähköpyörien lainauspisteeksi Hämeenlinnan tunnusväreihin maalatun merikontin.Miki Wallenius / Yle

Rautatieasemalla on tulijaa vastassa kymmenkunta sähköpyörää. Ne ovat siinä tämän kesän valmiina odottamassa vaikkapa turistia, joka haluaa tutustua kaupunkiin pyörän selästä käsin. Vastikkeeksi ilmaisesta lainauksesta käyttäjältä kysellään kokemuksia sähköpyöräilystä. Rautatieaseman lisäksi sähköpyörälainan voi tehdä kaupungintalolla Kastellissa.

Laina-aika vaihtelee muutamasta tunnista koko päiväksi. Ajon jälkeen joutuu vielä täyttämään kyselykaavakkeen, jossa tiedustellaan kokemuksia.

Nuori mies täyttää kaaveketta
Mikka Tanskanen kertoo, että pyörän lainauksesta tehdään kirjallinen sopimus, koska pyörät ovat arvokkaita. Palautuksen yhteydessä täytetään vielä kyselykaavake omista kokemuksista.Miki Wallenius /Yle

– Tässä testataan sähköpyörien lyhytaikaista käyttöä. Selvitämme sitä, miten ihmiset suhtautuvat sähköpolkupyöriin, millaisia matkoja niillä ajetaan ja kuinka pitkään niillä ajetaan. Samoin kerätään pyörän käyttökokemuksia kaupunkiliikenteestä ja turvallisuuskokemuksia, kertoo projektisuunnittelija Pia Eskelinen.

Hämeenlinnasta tuli pilottipaikkakunta sen takia, koska pyöräilijöitä on paljon. Juhannuksena kaupunki julkaisi tuoreen pyöräilykartan ydinkaupungista ja lähiseuduista. Se on saanut heti suosion.

Sähköpyörällä poljettavat matkat tuplaantuvat

Aiemmin keväällä Hämeenlinnassa testattiin sähköpyöriä työmatkaliikenteessä. Kokeilu jatkuu syksyllä. Silloin Pia Eskelinenkin aikoo kokeilla polkea 40

Nainen ottamassa sähköpyörää kontista käyttöönsä
Sähköpyöriä on lainattavissa rautatieaseman kontista kymmenkunta ja kaupungintalolta kolme. Kypärä tulee mukaan.Miki Wallenius / Yle

kilometrin työmatkansa sähköpolkupyörällä.

Ihmiset tekevät tavallisella polkupyörällä noin 5 kilometrin pituisia työmatkoja, mutta sähköpolkupyörä nosti pyöräilyn vakavaksi vaihtoehdoksi vielä silloinkin kun matkaa on 10-15 km.

– Etäisyydet pidentyivät heti, kertaa Eskelinen kevään kokemuksia.

Sähköpyöriä on erilaisia

Pyöriä lainataan rautatieasemalla maanantaista perjantaihin klo 10-13 ja klo 14-17 ja Kastellissa keskikaupungilla klo 9-15.30.

Lainauksesta huolehtivat Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat. Yksi heistä on Miikka Tanskanen.

Sen kyllä tuntee, kun moottori alkaa vetämään.

Miikka Tanskanen

Hän esitteli avauspäivänä torstaina kolmea erilaista sähköpyörää. Yksi oli taitettava, jonka voi ottaa mukaan junaan. Pyörää Tanskanen kuvaili ärhäkäksi.

Toinen oli yksi perinteisempi, jossa moottori on etupyörässä.

– Se vaikuttaa ajotuntumaan. Sen kyllä tuntee, kun moottori alkaa vetämään.

Kolmannessa pyörässä moottori oli samassa keskiössä polkimien kanssa.

– Siinä se ei vaikuta ajotuntumaan yhtä paljon. Se on tasaisempi ja tulee aikaisemmin mukaan, Tanskanen kuvaili ajokokemusta.

Kokeilusta vastaa Suomen kasvukäytävä-verkoston EU-hanke Kestävä ja ketterä liikkuminen kasvukäytävällä yhdessä Hämeenlinnan kaupungin kanssa. Rahoitus on tullut Hämeen liitolta ja Pirkanmaan liitolta.

Lue seuraavaksi