Rautatieasemalla on tulijaa vastassa kymmenkunta sähköpyörää. Ne ovat siinä tämän kesän valmiina odottamassa vaikkapa turistia, joka haluaa tutustua kaupunkiin pyörän selästä käsin. Vastikkeeksi ilmaisesta lainauksesta käyttäjältä kysellään kokemuksia sähköpyöräilystä. Rautatieaseman lisäksi sähköpyörälainan voi tehdä kaupungintalolla Kastellissa.
Laina-aika vaihtelee muutamasta tunnista koko päiväksi. Ajon jälkeen joutuu vielä täyttämään kyselykaavakkeen, jossa tiedustellaan kokemuksia.

– Tässä testataan sähköpyörien lyhytaikaista käyttöä. Selvitämme sitä, miten ihmiset suhtautuvat sähköpolkupyöriin, millaisia matkoja niillä ajetaan ja kuinka pitkään niillä ajetaan. Samoin kerätään pyörän käyttökokemuksia kaupunkiliikenteestä ja turvallisuuskokemuksia, kertoo projektisuunnittelija Pia Eskelinen.
Hämeenlinnasta tuli pilottipaikkakunta sen takia, koska pyöräilijöitä on paljon. Juhannuksena kaupunki julkaisi tuoreen pyöräilykartan ydinkaupungista ja lähiseuduista. Se on saanut heti suosion.
Sähköpyörällä poljettavat matkat tuplaantuvat
Aiemmin keväällä Hämeenlinnassa testattiin sähköpyöriä työmatkaliikenteessä. Kokeilu jatkuu syksyllä. Silloin Pia Eskelinenkin aikoo kokeilla polkea 40

kilometrin työmatkansa sähköpolkupyörällä.
Ihmiset tekevät tavallisella polkupyörällä noin 5 kilometrin pituisia työmatkoja, mutta sähköpolkupyörä nosti pyöräilyn vakavaksi vaihtoehdoksi vielä silloinkin kun matkaa on 10-15 km.
– Etäisyydet pidentyivät heti, kertaa Eskelinen kevään kokemuksia.
Sähköpyöriä on erilaisia
Pyöriä lainataan rautatieasemalla maanantaista perjantaihin klo 10-13 ja klo 14-17 ja Kastellissa keskikaupungilla klo 9-15.30.
Lainauksesta huolehtivat Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat. Yksi heistä on Miikka Tanskanen.
Sen kyllä tuntee, kun moottori alkaa vetämään.
Miikka Tanskanen
Hän esitteli avauspäivänä torstaina kolmea erilaista sähköpyörää. Yksi oli taitettava, jonka voi ottaa mukaan junaan. Pyörää Tanskanen kuvaili ärhäkäksi.
Toinen oli yksi perinteisempi, jossa moottori on etupyörässä.
– Se vaikuttaa ajotuntumaan. Sen kyllä tuntee, kun moottori alkaa vetämään.
Kolmannessa pyörässä moottori oli samassa keskiössä polkimien kanssa.
– Siinä se ei vaikuta ajotuntumaan yhtä paljon. Se on tasaisempi ja tulee aikaisemmin mukaan, Tanskanen kuvaili ajokokemusta.
Kokeilusta vastaa Suomen kasvukäytävä-verkoston EU-hanke Kestävä ja ketterä liikkuminen kasvukäytävällä yhdessä Hämeenlinnan kaupungin kanssa. Rahoitus on tullut Hämeen liitolta ja Pirkanmaan liitolta.