Stressittömän elämän salaisuus ja aamu-uintia Asan kanssa – Festariveteraanit kertovat talkoiden vetovoimasta

Kun talkoolaiskärpänen puree, pakoon ei enää pääse. Sen tietävät viisi konkaritalkoolaista, joita kesän festivaalit vetävät puoleensa vuodesta toiseen. He kertovat, mikä saa tekemään pitkää päivää vapaaehtoisena.

kulttuuri
Punainen keesi sinistä taivasta vasten
Anna-Maria Talvio / Yle

Festarikävijä ei välttämättä heitä huomaa, on tämänkin kesän tapahtumien takana tuhansien ihmisten talkootyö.

Osa halajaa talkoolaiseksi säästääkseen yhtenä vuotena festivaalilipun hinnan, minkä jälkeen kiinnostus vapaaehtoistyöhön sammuu.

Niina Simola.
Niina Simola.Katja Merinen

Osalle talkoolaisuudesta kuitenkin muodostuu joka kesäinen perinne.

Toiset palaavat kesästä toiseen talkoohommiin samaan tapahtumaan, toiset haluavat kiertää festareilta toisille. Talkoolaisuus ei katso ikää, tarjolla on monenlaista työtä ja omasta erityisosaamisesta voi olla isokin ilo.

Musta Barbaari halusi yhteiskuvaan

Ensimmäisen kosketuksen talkootyöhön Niina Simola sai jo parikymppisenä jalkapalloviheriön laidalla, kun hän toimi Valkeakosken FC Hakan riveissä. Kun Simola vuosia myöhemmin huomasi Blockfestien talkoohaun, hän päätti tarttua tilaisuuteen

– Etukäteen mietin, millaista hommaa tämän ikäiselle mahtaa löytyä. Lopulta päädyin akkreditointipisteesen. Sen kautta lippunsa tulevat hakemaan kutsuvieraat, artistit, media ja yhteistyökumppanit.

Hommia Simola tekee tapahtuman molempina päivinä. Palkkatöissä ei silloin ehdi käydä ja Blockien ajaksi Simola järjestää vuosilomaa.

Minna Pahkin.
Minna Pahkin.Minna Pahkin

Koirallekin tarvitsee etsiä festarivahti.

Akkreditoinnin sulkeuduttua Simola ehtii katsastamaan Blockfestien esiintyjiä. Kolmen kesän aikana Simolan talkootyö on muuttunut paperityöstä tietokoneen näppäilyksi, mutta kohtaamiset artistien kanssa ovat säilyneet talkootyön helminä.

– Meitä talkoolaisia nauratti, kun Musta Barbaari kysyi meiltä tulemmeko kuvaan hänen kanssaan, eikä toisin päin.

Onnistumisesta tuli tippa linssiin

Kesällä 2015 Flow-festivaalin lavalle nousi Florence and the Machine. Minna Pahkin toimi silloin pressitiimissä, mutta pääsi sen ohessa kuvaamaan keikkaa kolmen kappaleen ajaksi.

– Tuli ihan tippa linssiin, kun sain kuvattua hyviä ruutuja esityksestä, jota oli odottanut.

Päätöstä talkoolaiseksi lähtemisestä ei koskaan varsinaisesti syntynyt, vaan Pahkin ajautui hommiin kaverien kautta vahingossa. Kun

Jesse Järvi.
Jesse Järvi.Jesse Järvi

hän muutti työn perässä Joensuusta Helsinkiin, vaihtui vakiofestari Ilosaarirockista Flow-festivaaliin.

Nyt Pahkinilla on edessä kahdeksas kerta Flow-festivaalien pressitiimissä. Tiimi huolehtii lehdistötiloista ja saattaa artisteja lehdistön haastateltavaksi. Hommassa artisteja pääsee tapaamaan lähietäisyydeltä.

– Tänä vuonna haluan käydä kiittämässä The Killsin jäseniä. En olisi selvinnyt medianomiopinnoistani ilman heidän musiikkiaan.

Kun maksupääte tilttaa, Jesse tulee hätiin

Kolme vuotta sitten Jesse Järvi intoutui lähettämään talkoohakemuksia, koska kesä oli täynnä houkuttelevia tapahtumia.

Toisinaan Järvi on tehny tavallisempia talkoohommia, kuten pyörittänyt koulumajoitusta. Leipätyökseen Järvi toimii IT-alalla ja joskus sille osaamiselle on ollut festivaaleilla kysyntää. Jos kaiuttimet ovat mykistyneet tai maksupääte on tiltannut, Järvi on kutsuttu paikalle. Järven mielestä on hämmästyttävää, miten hyvin iso koneisto toimii.

– On kiehtovaa, miten muutaman päivän työllä saadaan pystyyn niin iso juttu ja sitten muutaman päivän työllä se saadaan pois.

Talkoolaiseksi Järvi on aina lähtenyt itsekseen. Joskus toisten talkoolaisten kanssa syntyy pidempiäkin ystävyyssuhteita, mutta

Mari Koivisto.
Mari Koivisto.Nella Nuora / Yle

yhteydenpito voi olla hankalaa pitkien välimatkojen takia.

– Isoille festareille talkoolaisia tulee ympäri Suomea. On aikamoista tuuria, jos sun työpisteelle sattuu tyyppi, jolla on sun kanssa sama kotikaupunki.

Talkoiden takia Englannista Suomeen

Mari Koiviston sukulaiset tietävät jo, että Pori Jazzien aikaan ei rippijuhlia tai häitä pidetä. Jazzien aika on pyhitetty ainoastaan niitä varten.

– Ensimmäistä kertaa olin talkoolaisena vuonna 1981. Tuntui mahtavalta, että kotikaupunki Porissa pystyi aistimaan hetken aikaa kansainvälisen tunnelman.

Jazzit ovat Koivistolta jääneet väliin kerran ulkomaillla asumisen vuoksi. Muina vuosina hän onnistui reissaamaan Poriin Englannista saakka.

– Talkootyö on opettanut minulle ihan kokonaisen elämäntyylin. Yritän muussakin elämässä elää sellaista jazzelämää.

Ei turhaa stressiä, ongelmat ratkeavat kyllä ja musiikkia pitää olla aina.

Aleksei Grabtchak.
Aleksei Grabtchak.Aleksei Grabtchak

Kokemus on osoittanut, että livenä kaikki musiikki kuulostaa paremmalta. Myös esimerkiksi Kylie Minogue osoittautui hurmaavaksi, vaikka Koivisto oli ensin epäileväinen.

 Aamu-uinnilla Asan kanssa

Talkoolaisuus on opettanut Grabtchakille leppoisaa elämänasennetta. Kesän mittaan hän kiertää talkoolaisena useilla eri festivaaleilla. Vaikka hommat ovat vaihdelleet, talkoolaisten samanhenkisyys yhdistää työtiimejä.

– Kerran lauloimme talkoolaisbussissa itse keksittyä karaokea. Kun meininki on niin hyvä, sitä lähtee mieluummin talkoolaiseksi kuin tavallisena kävijänä festareille.

Grabtchakin talkoohommiin valmistautumisrutiineihin kuuluu festivaaleilla esiintyvien artistien parhaimpien kappaleiden kokoaminen soittolistoille. Niitä tulee fiilisteltyä vielä talkoohommien päätyttyäkin.

– Vuoden 2014 Ilosaarirockissa menin sunnuntaina aamu-uinnille. Olin ainoa uimassa ennen kuin Asa tuli myös kastautumaan.